Svijet     | 06.10.2021. 10:53 |

EU parlamentarci traže da se Lukašenku sudi pred Međunarodnim sudom pravde

FENA Internet

STRASBOURG, 6. oktobra (FENA) - Članovi Evropskog parlamenta spremni su pojačati međunarodni pritisak kako bi se bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku sudilo po optužbama za umiješanost u masovnu torturu i represije.

U utorak je litvanski europarlamentarac Andrius Kubilius, bivši premijer, rekao na sjedinci u Strasbourgu da se ,,Lukašenko mora naći pred Međunarodnim sudom pravde".

Njegov stav podržao je europarlamentarac iz njemačkih Zelenih, Sergey Lagodinsky, koji je rekao ,,da se protiv Lukašenka moraju pokrenuti pravni postupci zbog njegove politike torture i represije".

To znači da će zahtjev vjerovatno ući u rezoluciju Evropskog parlamenta o kojoj će se glasati u punom sazivu u četvrtak.

Evropski parlamentarci navode da je Lukašenko lično naredio nezakonito hapšenje i mučenje opozicionih demonstranata koji su protestovali zbog spornih predsjedničkih izbora u augustu 2020. godine. 

Najmanje 700 ljudi od svih uhapšenih građana i danas se nalazi u pritvoru. 

Po riječima Eamona Gilmora, specijalnog predstavnika EU za ljudska prava, osnivanje međunarodnog suda za istragu zločina u Bjelorusiji bilo bi moguće, ,,jer sama država nije voljna ili nije u stanju djelovati i suditi odgovornima".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

EP prihvatio reformu migracijske politike i politike azila

Bjelorusija započela vojne vježbe u blizini granica s Ukrajinom i članicama EU

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'