Bosna i Hercegovina     | 06.10.2021. 10:56 |

Radović: Bez podizanja novih nemoguće vraćati postojeće kredite RS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - Podatak da 47 odsto ukupnog duga Republike Srpske tek treba da dođe na naplatu jer se još nalazi u grejs periodu je veoma zabrinjavajući i postavlja se pitanje šta će se desiti kada dođe vrijeme naplate, kazao je Milan Radović, poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je u obraćanju na skupštinskom zasjedanju upozorio da će Republika Srpska morati podizati nove kredite kako bi se vraćali stari dugovi i da će budžetska situacija kada dođe vrijeme za naplatu većine kredita biti veoma teška.

„U fazi otplate sada je tek 53,07 ukupnog duga Srpske, dok je 47 odsto u grejs periodu i na njega se sada plaća samo kamata. Naši izvorni budžetski prihodi nisu dovoljni da taj dug vraćamo“, kazao je Radović.

On je istakao da je ovakvo stanje posljedica nedomaćinskog odnosa vlasti prema Republici Srpskoj.

„Sjetimo se izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koje je prilikom jednog od brojnih novih zaduženja rekao da će neko vraćati dugove koje tada prave“, podsjetio je Radović.

Govoreći o stanju u privredi Radović kaže da su domaće investicije u Republiku Srpsku minimalne, a da stranih gotovo i nema.

Poručio je da, umjesto što se enormne količine novca troše za avione, hotele, nabavke u IT sektoru i neproduktivne investicije, treba raditi na rasterećenju privrede.

„Da nismo imali tako velike troškove na gore navedene stvari ne bi se ovoliko zadužili ili bi se s tim novcem mogla rasteretiti privreda, što bi dovelo do povećanja plata u privatnom sektoru ili do toga da privreda ima akumulaciju kako bi mogla da se razvija“, istakao je Radović, prenosi Sektor za politiku i medije SDS-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo