Svijet     | 06.10.2021. 11:37 |

Libijski parlament odgodio izbore za mjesec dana

FENA Internet

TRIPOLI, 6. oktobra (FENA) - Libijski poslanici izglasali su odgađanje  parlamentarnih izbora, koji su trebali da budu održani zajedno sa predsjedničkim krajem decembra, što će vjerovatno povećati tenzije među libijskim rivalima koji su već podjeljeni oko izbornog zakona, javlja AP.

Portparol parlamenta Abdulah Bliheg rekao je da su poslanici donijeli odluku da parlamentarni izbori budu održani mjesec dana poslije predsjedničkih.

Prema "mapi puta" dogovorenoj uz posredovanje UN-a parlamentarni i predsjednički izbori su predviđeni za 24. decembar. Mnogi su izbore vidjeli kao korak naprijed u okončanju podjela u zemlji, a međunarodna zajednica, uključujući SAD, izvršila je pritisak na libijsku vlast da izbori budu održani po rasporedu, prenosi Radio Slobodna Evropa.  

Libijski parlament je u ponedjeljak usvojio izborni zakon za parlamentarne izbore, nekoliko nedjelja nakon što su glasali o zakonu za predsjedničke izbore.

Održavanje izbora suočeno je sa izazovima od njihovog zakazivanja usljed protivljenja Visokog državnog savjeta zemlje koji tvrdi da su zakoni usvojeni bez konsultacija.

Libija pokušava da se izvuče iz decenije nasilja poslije pada s vlasti Muamera Gadafija 2011. godine i haosa obilježenog postojanjem dvije rivalske vlasti na istoku i zapadu zemlje.

Poslije okončanja borbi u lijeto 2020. godine ujedinjena prelazna vlada predvođena biznismenom Abdelhamidom Dbeibahom formirana je u martu pod pokroviteljstvom UN-a da vodi zemlju do parlamenarnih i predsjedničkih izbora predviđenih za 24. decembar, javlja AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'