Ekonomija     | 06.10.2021. 12:24 |

Početni biznis povratnika pokrenulo 29 osoba iz osam općina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - Podrška razvoju start-up (početnog biznisa) povratnika je program kojeg Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica implementira od 2017., a u Doboj Istoku danas su potpisali ugovore o podršci predstavnici još 29 firmi u razvoju.  

Korisnici programa su odabrani putem javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Resorni ministar Edin Ramić uručio je ugovore obrtnicima-poduzetnicima iz općina i gradova: Doboj, Teslić, Šamac, Modriča, Orašje, Odžak, Kalesija i Doboj Istok.

Izjavio je da je zainteresiranost mladih velika za podršku njihovih poslovnih ideja i da ih se svake godine prijavljuje više.

- Mi ih ohrabrujemo i motivišemo u toj namjeri. Broj aplikanata je skoro udvostručen u odnosu na prethodne godine. To je pravi sajam ideja. Raduje nas da smo vidjeli različitih poslovnih ideja, od stomatologa, dizajnera, zanata više vrsta itd. Posebno nas obraduje kada se pojavi i neko od bivših studenata koji su bili stipendisti ministarstva. Nastojimo zaokružiti ciklus podrške mladim, a kada prerastu u mala i srednja preduzeća nudimo im nove programe podrške kroz zapošljavanje i nove investicije - istakao je Ramić.

Aldina Ćurtović iz Kalesije radila je kao televizijska voditeljica, odlučila je pokrenuti vlastiti biznis.

- Kao mlada majka tri djevojčice, odlučila sam da rizikujem i da pokrenem obrt koji je trenutno fokusiran na izradu odjeće za djecu. Obzirom na pozitivna iskustva, vidjela sam priliku i iskoristila je. Ima nas mladih koji još uvijek želimo da ostanemo u Bosni i Hercegovini i da se borimo za opstanak u njoj - kazala je Ćurtović. 

U 2021. godini će biti podržano 96 start-up biznisa, za tu namjenu je izdvojeno 573.500,00 KM iz budžeta Federacije BiH, najavljeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!