Bosna i Hercegovina     | 06.10.2021. 12:37 |

U svim srednjim školama na području ZHŽ-a održan štrajk upozorenja

FENA Ivana Banovic

ŠIROKI BRIJEG, 6. listopada (FENA) - U svim srednjim školama na području Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) u srijedu je održan štrajk upozorenja zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora te nepostizanja zajedničkog stava o postotku povećanja plaće.

Štrajk se održavao treći školski sat u obje smjene, što je svojevrsni uvod u generalni štrajk koji bi mogao početi za 15-ak dana, kazala je Feni predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj Jasminka Petric.

Podsjetila je kako je Predsjedništvo Sindikata donijelo odluku o pokretanju procedure za generalni štrajk i da je u tijeku anketiranje članova.

Po dosadašnjim rezultatima, navodi Petric, više od natpolovične većine članova glasovalo je za generalni štrajk.

Tako da bi se, kaže ona, na skupštini sindikata koja je najavljena za sutra, 7. listopada, vjerojatno mogla donijeti odluku o stupanju u generalni štrajk nakon čega slijedi poštivanje zakonskih procedura.  

- Sve ovisi od toga koliko će iz županijske vlade biti ažurni, što znači da bi nam, od najave na skupštini sindikata do početka generalnog štrajka, trebalo nekih 10 do 15 dana - naglasila je Petric.

- Nadali smo se da do ovakve naše reakcije nikada neće doći jer generalni štrajk nikome od aktivnih sudionika u obrazovnom sustavu ne ide u prilog, ne želimo ga mi učitelji, kao što ga ne žele roditelji i učenici. Godinama kroz pregovore pokušavamo razumnim zahtjevima i strpljivošću vratiti dignitet našoj profesiji, ali pokazalo se kako Vlada ZHŽ-a  jednostavno nema sluha za probleme koji se samo gomilaju - naveli su uoči održavanja štrajka upozorenja iz navedenog sindikata.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Njemačke mašinovođe pokrenut će val štrajkova od četvrtka

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana