Kultura     | 06.10.2021. 12:28 |

Lovrenović: Dobro je i pravedno da se Jajčani sjećaju Nikole Šopa

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 6.oktobra (FENA) – Dvadesto izdanje književne manifestacije  „Šopovi dani na Plivi“, bit će otvoreno večeras u Domu kulture Jajce i trajat će do 15.oktobra,  u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, podružnice Jajce.

Središnji gost manifestacije je bh. književnik  Ivan Lovrenović. Poznavalac je djela Nikole Šopa i sudjelovao je u objavljivanju njegovih djela, za Šopova života, te se susretao s njim. Lovrenović je zapisao da su Šop, Andrić i Dizdar najsjajnije književne zvijezde što ih Bosna ima.

-Dobro je i pravedno što se Jajčani sjećaju Šopa. I on je volio taj grad, u kojemu mu je stjecajem okolnosti bilo dano da se rodi, vukući obiteljsku lozu tko zna otkud s otomanskoga i pravoslavnog jugoistoka Balkana. U intervjuu što sam ga s njime pravio davne 1978. kraj postelje u zagrebačkoj Voćarskoj ulici pričao mi je o ushitu koji ga je obuzimao kada bi kao gimnazijalac išao kroz ljetnu noć pješke uz Vrbas iz Banje Luke u Jajce, na ferije, o susretima s Ivom Andrićem u samostanu kod jajačkih fratara, kamo su tridesetih godina obojica stizali iz Beograda, Andrić već kao visokorangirani diplomat, Šop kao profesor latinskoga jezika na jednoj beogradskoj gimnazij - izjavio je za Fenu Lovrenović povodom održavanja manifestacije posvećene pjedniku Nikoli Šopu.

 „Šopovi dani na Plivi“ bit će otvoreni književnom večeri pod nazivom Stari stihovi-novo tkanje u Domu kulture Jajce.

Središnja književna večer s  Lovrenovićem bit će održana 8. oktobra  u Domu kulture. Razgovor s Ivanom Lovrenovićem vodit će Drago Bojić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Večeras zatvaranje 22. Šopovih dana na Plivi

Ivan Lovrenović gostuje na mostarskom Filozofskom fakultetu

Predstavljena knjiga 'Bosanski križ' o nadgrobnoj skulpturi iz doba turske vlasti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana