Bosna i Hercegovina     | 06.10.2021. 13:21 |

Afirmacija rodne ravnopravnosti na univerzitetima u BiH i regionu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6.oktobra (FENA) - Rodna ravnopravnost u visokom obrazovanju važan je korak u približavanju standardima EU u oblasti ljudskih prava, te je danas upriličeno potpisivanja memoranduma o saradnji između TPO Fondacije iz Sarajeva i 18 univerziteta iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske na implementaciji aktivnosti koje će doprinijeti afirmaciji rodne ravnopravnosti na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i regionu.

Inicijativa za ovom vrstom saradnje i umrežavanja potekla je iz TPO Fondacije u BiH na čelu sa profesoricom rodnih studija Zilkom Spahić Šiljak, koja je naglasila kako se potpisivanjem Memoranduma o regionalnoj saradnji javnih i privatnih univerziteta otvara važno poglavlje u integraciji principa rodne ravnopravnosti u visokom obrazovanju.

Zilka Spahić Šiljak je naglasila da će TPO Fondacija u saradnji sa mrežom koordinatorica i koordinatora na svakom univerzitetu tokom naredne četiri godine jačati institucionalne mehanizme rodne ravnopravnosti.

-Na univerzitetima obrazujemo kadrove za sve oblasti života i važno je da oni budu rodno senzibilizirani, ali i da se tokom studija osjećaju zaštićeno od bilo koje vrste diskriminacije, uključujući i rodno zasnovano nasilje - rekla je Spahić Šiljak.

Dodala je da projekt pomaže univerzitetima da ispune standarde Evropske unije za apliciranje na evropske fondove, a državama ove regije pomaže da ispune Cilj 5 Održivog razvoja UN-a koji se odnosi na rodnu ravnopravnost.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field naglasio je važnost poduzimanja konkretnih koraka.

-Univerziteti imaju važnu ulogu u promoviranju rodne ravnopravnosti u BiH, svojim primjerom, ali i ulogom predvodnika i stručnjaka u polju rodne ravnopravnosti i inkluzije općenito. Veoma mi je drago da vodeći ljudi na univerzitetima prepoznaju potrebu da se više radi na promociji ovog pitanja i da poduzimaju konkretne korake  - rekao je ambasador Field.

Punu podršku ciljevima i aktivnostima predviđenima ovim projektom dao je i Univerzitet u Sarajevu, čiji je rektor Rifat Škrijelj izrazio zadovoljstvo zbog razvoja partnerskog odnosa.

-Univerzitet u Sarajevu kao najveći univerzitet u Bosni i Hercegovini izražava punu podršku ciljevima i aktivnostima predviđenima projektom UNIGEM. Po prvi put, osam državnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, četiri privatna univerziteta, kao i šest univerziteta iz regije, imaju priliku zajedno raditi na uspostavi mehanizama za rodnu ravnopravnost - istakao je Škrijelj.

On je također istakao da će UNSA u Sarajevu uspostaviti resursni centar za edukaciju nastavnog kadra i studenata o pitanjima rodne ravnopravnosti, koji će biti na raspolaganju svim partnerskim univerzitetima u ovom projektu.

-Drago nam je da smo dio ove inicijative koja visokoškolskim institucijama, i regiji, olakšava praćenje standarda Evropske unije - naglasio je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Inicijativa građanki Mostara promovira rodno osjetljivi jezik

Ministarstvo sigurnosti BiH - Održana Konferencija 'Rodna ravnopravnost u sektoru sigurnosti'

Dan žena - IKT sektor odlična prilika za smanjenje rodne neravnoteže u privredi

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana