Ekonomija     | 06.10.2021. 13:09 |

Bh. privrednici istakli da je zelena ekonomija šansa za domaću privredu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - Predstavnici bh. privrede, finansijskih institucija, akademske zajednice i međunarodnih organizacija u BiH danas su učestvovali na događaju "Zelena ekonomija – uspješnije poslovanje" u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Diskutovali su šta zelena tranzicija nosi za privatni sektor i produbili razumijevanje prednosti ulaganja u zelena rješenja.

- Ta tranzicija nema alternativu. Na današnjoj konferenciji prisutni su predstavnici kompanija koji itekako imaju puno iskustva, ideja i viziju kako ići dalje. U isto vrijeme tu su i ključni partneri. Zato sam siguran da ćemo zajedno doći do rješenja koja vode ka jačoj podršci zelenim investicijama i u konačnici održivom razvoju - rekao je Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora/Generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i HeidelbergCement grupacija u BIH i Hrvatskoj,

Zelena ekonomija širi je koncept koji se odnosi na tranziciju zamjene uglja sa obnovljivim izvorima energije kako bi se smanjilo zagađenje, energetsku efikasnost proizvodnih procesa kako bi se ostvarile uštede, vraćanje u upotrebu materijala iz otpada u privredi i stvaranje energije, promjene koje bi trebale zaustaviti štetne klimatske promjene i donijeti nove prilike za privredni razvoj. 

Zaključeno je da napori za ekonomski oporavak nakon COVID-19 pandemije mogu poslužiti i kao prilika za promjene pristupa upravljanju resursima i kreiranju zelenih radnih mjesta na kojima se može temeljiti strategija zelenog oporavka.

Upravo je to naglasila rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera da zelena ekonomija može biti snažno sredstvo za ekonomski oporavak zemlje poslije krize uzrokovane pandemijom COVID-19, te da je učešće predstavnika privrede i finansijskih institucija izuzetno raduje jer upravo u njihovom radu, uz podršku kreatora ekonomskih politika i donosioca odluka, leži snaga transformacije ekonomije u odogovornu zelenu ekonomiju.

- Briga o okolišu pitanje je koje se provlači kroz međunarodne strateške dokumente već nekoliko desetljeća. Poziv na klimatske akcije i veće klimatske ambicije za 2021. godinu, uoči klimatskog samita COP26 koji se održava krajem ovog mjeseca u Velikoj Britaniji, stvara dobar zamah za uključivanje privatnog sektora i finansijskih institucija u diskusiju o prednostima zelene ekonomije, ali i statusu zelenih instrumenata za finansiranje u Bosni i Hercegovini - dodala je Nedera.  

Ovo je bila i dobra prilika da se podstaknu finansijske institucije da intenzivnije podrže investicije u zelenu ekonomiju te na taj način doprinesu tranziciji preduzeća, saopćili su organizatori. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

KS - Javni poziv za subvencioniranje zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva

UNDP BiH - Ekonomsko osnaživanje žena kroz inkluzivni politički dijalog (VIDEO)

Mijatović i šefica UNDP-a za BiH:Važnost projekta digitalizacije u javnoj upravi i zelene tranzicije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom