Ekonomija     | 06.10.2021. 13:39 |

Telemach Fondacija - Danas počinju Job Lab radionice za 500 mladih u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - Telemach fondacija u partnerstvu sa Inkubatorom društvenih inovacija “MUNJA” danas starta sa realizacijom novog ciklusa Job Lab radionica, ovaj put u online formatu, namijenjenih bh. srednjoškolcima.

Prva radionica će biti održana za srednjoškolce Tuzlanskog kantona, zatim slijede radionice za srednjoškolce u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Zenici, Bihaću, Travniku, Visokom, Konjicu i Jajcu.

Projekat Job Lab će trajati četiri mjeseca i obuhvatit će 500 učenika i učenica koje će u provođenju strategija za razvoj vještina zapošljivosti podržati i njihovi profesori za koje su planirane i dvije posebne radionice.

Tokom 10 Job Lab interaktivnih radionica srednjoškolci će proći kroz proces osvještavanja vlastitih potencijala u odnosu na aktuelno tržišta rada u BiH i svijetu, poslove budućnosti, vještine zapošljivosti, te će razvijati individualne strategije i plan budućeg profesionalnog usmjerenja. 

Za najaktivnije učesnike i učesnice će biti organizovana studijska posjeta kompaniji Telemach koja će uključivati elemente praktičnog upoznavanja mladih sa savremenim radnim okruženjima, te predavanje i razgovore sa motivacijskim govornicima i iskusnim menadžerima koji će podijeliti svoje iskustvo na putu ostvarivanja uspješnih karijera.

- Cilj novog ciklusa Job Lab radionica za srednjoškolce je da usmjerimo mlade ljude u BiH u razvijanju svojih potencijala kroz nastavak usmjerenog obrazovanja i stručnih doedukacija potrebnih za aktuelne i tražene poslove i zanimanja sadašnjosti i budućnosti, te da ih aktivno uključimo u život zajednice. Job Lab radionice nude jasan koncept i očekujemo da budu korisna alatka srednjoškolcima da rastu i doprinesu razvoju bh. društva - predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije istakla je Hajdi Mostić.

Svim polaznicima dvosatnih Job Lab radionica biti će uručeni certifikati, ali i pružena mogućnost usavršavanja kroz resurse omladinske informativne platforme Hoću.ba.

- U državi u kojoj je skoro 100.000 mladih nezaposleno i koji čine četvrtinu svih nezaposlenih, od presudne važnosti je da im se ponudi moderni pristup karijernog savjetovanja i pruže informacije na koji način mogu razviti svoje vještine da bi sutra bili konkurentni na tržištu rada - rekla je Melisa Selak, projektna koordinatorica MUNJA Inkubatora, saopćeno je iz Telemach fondacije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kompanija Telemach BH predstavlja novi EON Video klub

Pobjednici GOOD HACKathona Telemach fondacije posjetili inovativni razvojni centar United Cloud

Novogodišnji paketići Telemach fondacije stigli do 650 mališana iz cijele BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'