Ekonomija     | 06.10.2021. 14:33 |

Industrija cementa pomaže u smanjenju zagađenja i upravljanju otpadom (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - Predsjednik Uprave Asamer Baustoffe AG Harald Fritsch izjavio je da je u fokusu međunarodne konferencije „Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO₂“, koja se danas u Sarajevu održava u organizaciji Fabrike cementa Lukavac, dekarbonizacija industrije cementa i kako se taj proces odvija uz cirkulano baziranu ekonomiju.

Cirkularna ekonomija u suštini je inovativni sistem baziran na štednji prirodnih resursa, očuvanju životne sredine i smanjivanju otpada.

- To znači da želimo pokazati veze između onoga što mi možemo uraditi kao industrija cementa u smanjenju CO2, sa jedne strane, i kako možemo pomoći zajednicama u upravljanju otpadom. To je glavni cilj okupljanja stručnjaka na ovoj konferenciji iz BiH i drugih zemalja, koji će podijeliti iskustva i najbolje prakse. Ono što predlažemo ustvari nije neka nauka, već samo želimo da pokažemo ono što je već moguće uraditi i da to prenesemo ovdje, da predložimo da se usvoji u domaće zakonodavstvo - izjavio je Fritsch za Fenu.

Po njegovim riječima, fokus je na smanjenje fosilnih goriva, te uvođenju sekundarnih goriva iz otpada. Time, kako je naglasio, više smanjuju emisiju CO2 s jedne strane, a sa druge smanjuju deponije otpada.

Stjepan Kumrić, generalni direktor Fabrike cementa Lukavac, članice ABAG grupe iz Austrije, podsjetio je da je konferencija organizirana povodom 20 godina njihove uspješne  privatizacije, a s idejom da pokrenu rasprave o cirkularnoj ekonomiji u BiH, što bi značilo korištenje  goriva iz otpada, a smanjivanje fosilniih goriva, te očuvanje prirodnih resursa i zaštitu okoliša.

- BiH ima priliku iskoristiti trenutak koji je dobar po više osnova. Najprije, po osnovu postojećih tehnologija i najboljih praksi u Evropi i svijetu koje će biti prezentirane na konferenciji, a koje su provjereno rješenje i koje je lako primjeniti. Drugi dobar trenutak je situacija u kojoj trenutno imate dosta dostupnih sredstava i jeftinog novca i fondova EU koji bi omogućili da se u relativno kratkom roku konkretna rješenja i primjene, samo se treba na vrijeme priremiti sa projektima da bi mogli aplicirati za ta sredstva – kazao je Kumrić za Fenu.

Ko se bude mogao prilagoditi aktuelnim trendovima, istakao je, taj će u budućnosti biti uspješan. 

Dejana Milinković, direktorica Poslovnog udruženja „Cementna industrija Srbije" kazala je da cementna industrija Srbije koristi alternativna goriva već duže od deset godina.

- Zaista možemo reći da je koprocesuiranje održivo rješenje za upravljanje otpadom, s obzirom na to da je naša industrija tokom 2019. zbrinula 95.000 tona otpada kao alternativno gorivo i više od 300.000 tona kao alternativnu sirovinu - izjavila je Mlinković za Fenu.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6558

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1u7tDjBGJ2_vNg1nWa7oeKa8d2KaJ-R1W?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo