Bosna i Hercegovina     | 06.10.2021. 15:12 |

Pojačano praćenje vodostaja na svim vodotocima na području rijeke Save u FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) – Padavine koje se prognoziraju narednih pet dana uslovile su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Agencija za vodno područje rijeke Save, na osnovu analiza, prognozira povećanje vodostaja na gotovo svim vodotocima na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH (sliv Une i Sane, sliv Vrbasa, sliv Bosne, sliv Drine i neposredni sliv rijeke Save).

Bujični vodotoci na kojima može doći do povećanja vodostaja u ovom periodu su na području gornjeg toka sliva rijeke Bosne, tačnije na podslivovima Zujevine i Željeznice te podsliva rijeke Prače.

Prognozirana povećanja vodostaja na većim vodotocima, kako navode iz Agencije za vodno područje rijeke Save, ne bi trebala dovesti do većih problema, odnosno izlijevanja vodotoka iz korita. Mogu izazvati eventualna lokalna izlijevanja na bujičnim vodotocima na navedenom dijelu vodnog područja rijeke Save u FBiH.

Prema meteorološkim prognozama, prestanak padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH očekuje se do kraja dana 11. oktobra ove godine.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološko-hidrauličkom stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava.

Po dostizanju vrijednosti mjerodavnog nivoa vodostaja pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, Agencija će provesti sve mjere predviđene FOP-om.

Iz Agencije napominju da se ova informacija daje  na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može uticati i na stanje vodostaja.

U slučaju znatnije promjene u tom periodu, Agencija će dati novu ažurnu informaciju o stanju vodostaja na vodnom području rijeke Save u FBiH, saopćeno je.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na Muri izvanredne mjere obrane od poplave, kod Murskog Središća rekordan vodostaj

Očekuje se porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save

Hrvatska: Zrmanja na nikad zabilježena 302 centimetra, za 39 cm nadvisila stari rekord

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana