Bosna i Hercegovina     | 06.10.2021. 15:23 |

Zasađene lipe u Aleji ambasadora, iz Slovenije donesena 'Najevska lipa'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - Ambasadori Norveške, Slovenije i Rumunije u BiH danas su zasadili svoje lipe na poznatom starogradskom šetalištu Aleja ambasadora. Njihovi domaćini u Aleji bili su općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sci. Mirza Batalović i pomoćnica načelnika za privredu Aldiana Kavazović.

U projektu Aleja ambasadora koji datira iz 2002. godine, danas su učešće uzeli Olav Reinertsen, ambasador Kraljevine Norveške, Damijan Sedar, ambasador Republike Slovenije i Anton Păcurețu, ambasador Rumunije.

Sa današnje tri nove sadnice, Aleja ambasadora broji ukupno 213 stabala lipe.

Ambasador Kraljevine Norveške Olav Reinertsen peti je ambasador ove prijateljske skandinavske države koji je zasadio lipu u Aleji ambasadora.

- Posaditi svoje stablo u ovako predivnoj prirodi i okolini je nešto zaista posebno. Funkciju ambasadora sam preuzeo u julu prošle godine i redovno sa svojom suprugom rekreativno posjećujem ovu lokaciju. Ovo stablo definitivno na neki način predstavlja sve ovo o čemu govorim; prijateljstvo i povjerenje, stoga nastavimo sa jačanjem dobrih odnosa Norveške i Bosne i Hercegovine - kazao je ambasador Reinertsen, te dodao da Norveška i BiH imaju jako dobre bilateralne odnose, zasnovane na povjerenju i prijateljstvu.

Današnja sadnja lipa bila je specifična po tome što je ambasador Republike Slovenije Damijan Sedar za ovu priliku donio posebnu sadnicu lipe i to iz svoje zemlje.

- Zamolio sam Općinu Stari Grad da mi se dopusti da zasadim 'Najevsku lipu'. Ta lipa raste na slovenačko-austrijskoj granici i riječ je o najvećem i najstarijem stablu u Sloveniji. Najevska lipa ima veliki značaj za sve Slovence, pogotovo ove godine kada smo proslavili 30 godina od proglašenja nezavisnosti. Iz svih tih razloga ovo stablo ima poseban značaj za mene lično i zbog toga se iskreno zahvaljujem Općini Stari Grad na ukazanoj prilici - kazao je ambasador Sedar.

Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću se zahvalio i ambasador Rumunije u BiH Anton Păcurețu.

- Ovo je jedna prelijepa tradicija, počastvovan sam što sam ovdje da zasadim ovo stablo lipe u poznatoj Aleji ambasadora. Smatram to simbolom veoma dobrih odnosa naših zemalja, Bosne i Hercegovine i Rumunije. Kao Rumun u vašoj zemlji se osjećam kao kod kuće, jer naše zemlje imaju mnogo toga zajedničkog, historija i tradicije su nam vrlo slične. Prije tačno 25 godina, Rumunija i BiH su započeli diplomatske odnose, pa nek ovo stablo bude simbol tog jubileja, kao i simbol naše podrške pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji - poručio je ambasador Păcurețu. 

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić podsjetio je još jednom da je sadnja lipa bila skoro pa obustavljena u 2020. godini zbog pandemije korona virusa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

Direktor Fondacije Hemiias uručio ključeve nove zgrada sa sedam stanova za djecu bez roditeljskog staranja

Potpisano osam sporazuma, zajedničkih projekata Općine Stari Grad i Grada Sarajeva

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom