Kultura     | 06.10.2021. 17:56 |

Glumac Dragan Jovičić posthumno odlikovan Zlatnim lovorovim vijencem

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - Glumac Dragan Jovičić posthumno je odlikovan Zlatnim lovorovim vijencem za doprinos umjetnosti teatra, saopćila je direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu.

Ceremonija dodjele najavljena je za sutra u Kamernom teatru 55.

Direkcija Festivala odlučila je da ove godine najznačajnije festivalsko priznanje prvi put posthumno bude dodijeljeno Jovičiću, koji je iznenada preminuo prošle godine u noći 5. na 6. novembar od posljedica COVID-a 19.

- Iako je u suštini ova nagrada priznanje koje treba dati umjetnicima i umjetnicima za njihova života, Direkcija vjeruje da je u slučaju Dragana Jovičića izuzeće od ustaljenog pravila potpuno opravdano - navedeno je u saopćenju.

Kao glumac vanredne kvalitete, od 1987. u Kamernom teatru 55, Jovičić je odigrao 33 premijere, a čak 1001 put izašao na scenu.

Svakim od tih nastupa učinio je bosanskohercegovački teatar mjestom najdublje umjetničke posvećenosti, profesionalizma i ljubavi koju je Dragan nosio sa sobom i prenosio na druge.

Bio je dijelom pozorišnog djelovanja i za vrijeme opsade Sarajeva. U tom periodu se zajedno s kolegama borio glumom protiv mržnje i rata, a u postratnom vremenu, zatekavši se u novim okolnostima, smatrao je da je njegov zadatak da se “na svoj način i svojim oružjima bori protiv neznanja, mržnje, netrpeljivosti, svega destruktivnog i nedostojnog u čovjeku i u društvu”, navela je između ostalog Direkcija Festivala MESS u obrazloženju.

U nepregledno bogatoj biografiji Dragana Jovičića izdvaja se predstava “Ay, Carmela”, koju je na sceni SARTR-a s koleginicom Selmom Alispahić igrao čak 21 godinu.

“Ay, Carmela’” je nastala u produkciji  Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) 1999. godine i jedna je od najizvođenijih i najdugovječnijih predstava bosanskohercegovačkog teatra. Posljednji put su je Selma Alispahić i Dragan Jovičić odigrali u junu 2020. na Ljetnoj sceni, kada se nakon duge pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, SARTR vratio publici.

Dragan Jovičić je imao rijetko bogatu biografiju. Među njegovim brojnim nagradama je i Zlatni lovorov vijenac Festivala MESS, a dobitnik je i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Između ostalog, ostao je upamćen i kao veoma uspješan direktor Kamernog teatra 55 koji je uvijek podržavao i pomagao rad Festivala MESS.

Od 2016. godine pa do kraja života je bio predsjednik MESS-ovog Umjetničkog savjeta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Gradimiru Gojeru dodijeljen Zlatni lovorov vijenac kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS

Gojeru dodijeljen 'Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra'

Večeras na MESS-u ‘Djeca’ beogradskog Narodnog pozorišta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta