Regija     | 06.10.2021. 17:37 |

Plenković: Hrvatska želi stabilne i funkcionalne susjede

FENA Agencije

BRDO KOD KRANJA, 6. listopada (FENA) - Hrvatska je prepoznata kao zagovarateljica i odvjetnica proširenja EU-a, a interes nam je imati stabilne i funkcionalne susjede, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon samita EU-a i zapadnog Balkana u srijedu u Sloveniji. 

Plenković je novinarima nakon samita ponovio da je Hrvatska percipirana kao "zagovarateljica, odvjetnica proširenja EU-a" i da je interes najmlađe članice EU-a da susjedne zemlje "budu stabilne, funkcionalne, da se gospodarski razvijaju, da socijalno ozračje bude što bolje".  

U usvojenoj deklaraciji navodi se da "EU potvrđuje nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi zapadnog Balkana", a u njoj se spominje i "predanost procesu proširenja".

Plenković ističe da se "prvi put u ovoj deklaraciji spominje riječ proširenje" jer je to ranije "bio tabu" za neke članice.

Istaknuo je da se Hrvatska založila "za reformu izbornog zakonodavstva u BiH, postizanje konsenzusa svih ključnih političkih stranaka, institucija, aktera u BiH".

"Naravno, na način da se osigura legitimna zastupljenost svih konstitutivnih naroda u najvišim tijelima BiH", dodao je hrvatski premijer. 

Lideri EU-a i zemalja jugoistočne Europe razgovarali su o snažnijem angažmanu Unije za gospodarski oporavak i održiv razvoj regije, jačanju političkog dijaloga, regionalnoj i sigurnosnoj suradnji, ali je u prvom planu bila "europska perspektiva" tih zemalja. 

Dio članica EU-a, uključujući Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, upozorava da bi zbog nedovoljne brige EU-a jugoistok Europe mogao pasti pod utjecaj Rusije i Kine, dok je druga strana predvođena Francuskom načelno za proširenje Unije, ali bez ambicije da se taj proces ubrza, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Plenković čestitao BiH na povijesnoj odluci i rekao da je RH uvijek uz nju

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo