Kultura     | 06.10.2021. 20:11 |

Međunarodni sajam knjiga i učila otvoren u Sarajevu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - Međunarodni sajam knjige i učila otvoren je u Sarajevu u Centru Skenderija prvi put nakon pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Organizatori su i ovog puta bili u dilemi da li još priređivati tu tradicionalnu manifestaciju jer pandemija i dalje traje, ali su se ipak odlučili na otvorenje zamolivši sve učesnike i posjetioce da maksimalno i doslovno poštuju epidemiološke mjere.

Sajam je otvorio predsjednik PEN centra u Bosni i Hercegovini Asmir Kujović.

Podsjetio je na historijski kontekst osnivanja Međunarodnog udruženja književnika, PEN centra, 1921. godine kao glasa protiv užasa Prvog svjetskog rata i na osnivačku skupštinu Centra u Bosni i Hercegovini.

Za sajam je kazao da je praznik knjige kao vrijednosti čiju autentičnost ne može zamijeniti ništa od novih tehnologija.

Predsjednik Programskog savjeta Ibrahim Spahić pozdravio je otvorenje manifestacije čija je organizacija iziskivala poseban trud u „ovom vremenu-nevremenu“.

Ovogodišnji internacionalni Sajam knjige i učila u Sarajevu, 32. po redu, održava se od 6. do 11. oktobra pod motom "Ključ mudrosti i zdravlja".

Učestvuje više od 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Iz Centra Skenderija naglašavaju da je to značajan kulturni događaj u Bosni i Hercegovini koji uprkos izazovima, ostaje u fokusu znalaca i široke publike.

Proteklih godina potvrdio se kao istinski kulturni praznik, idealno mjesto da izdavači prikažu njihov opus, autori promovišu djela, da kulturno i umjetničko nasljeđe predstave strani kulturni centri direktno posjetiocima, čitaocima, učenicima, studentima, poslovnim ljudima i široj javnosti.  

Promocije i susreti s autorima održavat će se na centralnom prezentacionom prostoru „Bosanska kuća“, koji će kao i prethodnih godina biti u fokusu interesovanja izlagača, posjetilaca i medija, ali i mjesto gdje će biti dodijeljene sajamske nagrade.

Stručni žiri - predsjednica Lejla Alimanović i članovi Aleksandar Knežević i Sarina Bakić odlučivat će o ovogodišnjim sajamskim nagradama u 15 kategorija.

Novost je što će ove godine biti dodijeljene i posebne nagrade za pet najinventivnijih zaštitnih maski  posjetilaca Sajma.

Počasni gost sarajevskog sajma je Crna Gora koju predstavlja Međunarodni sajam knjige iz Podgorice s reprezentativnim izdanjima crnogorskih državnih kulturnih, naučnih i umjetničkih institucija te djelima savremenika iz Crne Gore i regiona.

U okviru Sajma bit će obilježeno i nekoliko jubileja, 100 godina međunarodnog PEN-a, 60 godina Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine te 30 godina Međunarodnog centra za mir, najavljeno je iz Kulturnog centra Skenderija.

Prvih pet posjetilaca tradicionalno dobija knjige na poklon od organizatora. 

Sajam će za posjetioce biti otvoren od 10 do 19 sati.

Ulaz je slobodan.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Turistička zajednica HNŽ-a na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo