Svijet     | 06.10.2021. 20:53 |

Le Drian: Spor Pariza s Washingtonom zbog kupovine podmornica još nije riješen

FENA Internet

PARIZ, 6. oktobra (FENA) - Spor između Pariza i Washingtona oko odluke Australije da odustane od ugovora o nabavci podmornica ostaje ozbiljan i neriješen, izjavio je u srijedu francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, uprkos, kako je rekao, bitnim razgovorima u Parizu sa najvišim američkim diplomatom.

Transatlantski spor nastao je nakon pregovora Sjedinjenih Država u tajnosti o vojnom paktu, poznatom kao AUKUS, s Australijom i Britanijom za suprotstavljanje Kini, podsjeća Reuters.

Prema tom paktu, Australija se obavezala kupiti podmornice dizajnirane u SAD-u i povukla se iz postojećeg sporazuma o kupovini s Francuskom. Pariz navodi da je sporazum sklopljen iza njihovih leđa, te je u znak protesta nakratko povukao svog ambasadora iz Washingtona.

U razgovoru s francuskim zastupnicima, Le Drian je rekao da je imao iskrene i sadržajne razgovore sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, koji ove sedmice boravi u posjeti Parizu, javlja Reuters.

- Kriza je ozbiljna, ne rješava se samo zato što smo nastavili dijalog i ona će trajati. Da bismo izašli iz krize, bit će nam potrebna djela a ne riječi - rekao je Le Drian dodajući da dvije strane rade na postizanju rezultata do kraja oktobra.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki predsjednik Joe Biden razgovarat će ponovo sredinom oktobra.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Macron razgovarao s Netanyahuom i Sisijem o izbjegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta