Svijet     | 07.10.2021. 10:04 |

WHO šalje pomoć Sjevernoj Koreji za borbu protiv COVID-19

FENA Internet

SEUL, 7. oktobra (FENA) - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da šalje pomoć u borbi protiv COVID-19 za Sjevernu Koreju kroz kinesku pograničku luku Dalian, uprkos nekim nagovještajima da je Sjever ublažio strogi lockdown na svojim granicama kako bi spriječio širenje virusa.

U posljednjem sedmičnom izvještaju za južnu i istočnu Aziju, koji pokriva period do kraja septembra, WHO je saopćila da je započela s isporukama kroz kinesku luku Dalian, koja se nalazi u blizini granice sa Sjevernom Korejom.

- Kako bi pomogao Demokratskoj Narodnoj Republici (DNR) Koreji s osnovnim medicinskim potrepštinama, WHO je započeo s isporukama kroz kinesku luku Dalian radi stvaranja zaliha i dodatne distribucije u DNR Koreji - saopćila je agencija, nazivajući Sjevernu Koreju po njenom zvaničnom imenu.

WHO nije pojasnio da li je pomoć zaista i došla do Sjeverne Koreje, a portparol agencije nije odmah odgovorio na zahtijev za komentarom.

Sjeverna Koreja uvela je stroge restrikcije kada je pandemija izbila krajem prošle godine, zatvarajući granice i uvodeći druge mjere, u naporima koje smatra pitanjem opstanka nacije. Sjever je testirao 40.700 ljudi na koronavirus bez ijednog pozitivnog rezultata zaključno s 23. septembrom, izvijestio je WHO.

Zvaničnici u Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama izrazili su sumnju u sjevernokorejske tvrdnje da nije imala nijednu zaraženu osobu koronavirusom i da nisu potvrđeni nikakvi nagovještaji veće epidemije.

Zvaničnik južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje, koje je nadležno za bavljenje odnosima sa Sjeverom, izjavio je novinskoj agenciji Yonhap da, iako podaci kineske carine  pokazuju kako izgleda da se morske rute između Sjeverne Koreje i Kine otvaraju, nikakvi nagovještaji kretnja roba kopnenim rutama između dviju zemalja nisu uočeni, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zvaničnici iz 36 zemalja i agencija UN-a na Kipru razgovaraju o pomoći opkoljenim Palestincima

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo