Ekonomija     | 07.10.2021. 10:23 |

Povećan interes turista iz Francuske za Tuzlanski kanton

FENA Saopćenje

TUZLA, 7. oktobra (FENA) – Neiskorišteni turistički potencijal Tuzlanskog kantona te mogućnosti otvaranja avionske linije ka Francuskoj imali su prioritet u razgovoru ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK Hamze Bešića sa ambasadoricom Francuske u BiH Christine Toudic.

Prezentujući pojedinosti o turističkim i saobraćajnim aspektima TK, ministar Bešić izrazio je želju Vlade TK da buduća saradnja sa Francuskom postane što djelotvornija.

Ukazavši na značaj turizma kao privredne grane, ambasadorica Toudic je naglasila da su države Balkana prepoznate kao sigurne kod turista iz Francuske te da raste zanimanje zbog prirodnih ljepota, gastronomske ponude, ali i cijena.

Promjenom postojećeg narativa o Bosni i Hercegovini i poboljšanjem prezentacije znatno bi se povećao interes turista, kazala je abasadorica, te obećala da će se lično angažirati na izradi kvalitetnog turističkog vodiča o BiH na francuskom tržištu.    

Ministar Bešić zahvalio je na pozivu za predstojeći sastanak o javno-privatnom pratnerstvu u organizaciji Ambasade Francuske u BiH te kazao da će se založiti da Međunarodni aerodrom u Tuzli sa niskobudžetnom aviokompanijom Wizz Air uspostavi liniju ka Francuskoj i na taj način omogući dolazak što većeg broja turista na područje TK.

Sastanku su prisustvovali i savjetnica za politiku i medije Emilie Rivière, sekretar Ministarstva Azra Gavranović i pomoćnik ministra za saobraćaj Nenad Lukanović, saopćeno je iz Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana