Svijet     | 07.10.2021. 11:21 |

Kina i SAD dogovorili virtualni samit do kraja godine

FENA Internet

ZURICH, 7. oktobra (FENA) - Sjedinjene Države i Kina usuglasili su se u principu da održe virtualni sastanak do kraja godine, saopćio je visoki zvaničnik američke administracije nakon razgovora na visokom nivou u cilju poboljšanja komunikacije između dviju zemalja.

Sastanak iza zatvorenih vrata u hotelu u blizini aerodroma u švicarskom gradu Zurichu između američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i šefa kineske diplomatije Yanga Jiechja predstavlja prvi njihov susret licem u lice nakon neuobičajenog javnog prikazivanja njihovih nesuglasica na sastanku na Aljasci u martu.

Američki zvaničnici sugerirali su da je sastanak dvojice visokih zvaničnika nastavak telefonskog razgovora od 9. septembra između američkog predsjednika Joa Bidena i njegovog kineskog kolege Xi Jinpinga, nakon što je izgledalo da su dvije vodeće ekonomije svijeta u ćorsokaku u međusobnim odnosima.

I Peking i Washington saopćili su da su razgovori, koji su trajali šest sati, bili konstruktivni i iskreni, dok američka strana tvrdi da je ton razgovora bio znatno drugačiji od onog na Aljasci.

- U razgovorima smo postigli dogovor u principu da se održi virtualni bilateralni samit do kraja godine - izjavio je američki zvaničnik novinarima.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju kako je Yang poručio Sullivanu da će konrontacija naškoditi objema zemljama i cijelom svijetu.

- Dvije strane usuglasile su se da poduzmu akciju na jačanju strateške komunikacije, primjerenom prevladavanju razlika, izbjegavanju sukoba i konfrontacije - navodi ministarstvo u saopćenju.

Dok su odnosi dvije sile pali na najniži nivo u posljednjim decenijama, u ranijem saopćenju Bijele kuće se navodi da je Sulivan izrazio američke brige zbog kineskih akcija u Južnom kineskom moru, kao i stanjem ljudskih prava i  stavovima Pekinga prema Hong Kongu, Xinjiangu i Tajvanu, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'