Bosna i Hercegovina     | 07.10.2021. 11:33 |

Karadžin-Toudic: Podrška projektima zaštite životne sredine

FENA Saopćenje

 

TUZLA, 7. oktobra (FENA) - Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic razgovarala je danas u Tuzli s ministrom prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Zvjezdanom Karadžinom o mogućnostima angažovanja sredstava za projekte koje podržava Francuska razvojna agencija (AFD), koja je nedavno proširila svoje aktivnosti na zapadni Balkan, ali je trenutno njen pristup BiH blokiran sa viših nivoa vlasti.

Prezentujući okvirnu sliku TK kada je u pitanju zaštita okoliša, stanje s razvojem energetskih kapaciteta i nepostojanje alternative za Blok 7 TE Tuzla, ministar Karadžin ukazao je na nastojanja Vlade TK da kroz set mjera radi na povećanju energijske efikasnosti, odnosno smanjenju potrošnje energije i zagađenja, javnih i privatnih stambenih objekata te da je dobrodošla svaka pomoć koja vodi poboljšanju kvalitete života građana.   

Staviviši se na raspolaganje za svaki vid saradnje, ambasadorica Toudic je naglasila da je AFD nadležan za podršku javnom sektoru, a podržava projekte borbe protiv globalnog zagrijavanja i zaštite životne sredine ili biodiverziteta te da je velika šteta što 100 miliona eura, koje žele investirati u oblast okoliša u ovom dijelu Evrope, ostaje neupotrijebljen.

Ministar Karadžin ovom je prilikom naglasio da je zainteresovan za svaku saradnju koja će voditi napretku Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Vlade TK. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Cvijanović primila ambasadoricu Francuske u oproštajnu posjetu

Bećirović ambasadorici Francuske: Dodikov udar na Ustavni sud BiH je brutalni napad na Dejton

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'