Svijet     | 07.10.2021. 13:18 |

Ekspert UN-a poziva na ublažavanje sankcija Sjevernoj Koreji

FENA Internet

ŽENEVA,  6.  oktobra (FENA) - Najranjivije kategorije stanovništva u Sjevernoj Koreji u riziku su od gladi nakon što su zahvaćene dubljom izolacijom tokom pandemije COVID-19, i sankcije  UN-a uvedene radi njenih nuklearnih i raketnih programa trebaju biti ublažene, navodi istražitelj UN-a za ljudska prava u dokumentu u čiji je uvid imao Reuters.

- Pogoršana humanitarna situacija mogla bi se pretvoriti u krizu i podudariti s "teškom apatijom" prema patnjama sjevernokorejskog naroda - tvrdi Tomas Ojea Quintana, specijalni izvještač UN-a o ljudskim pravima u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji.

- Sankcije koje je uvelo Vijeće sigurnosti UN-a trebaju se razmotriti i ublažiti kada bude neophodno organizirati humanitarnu pomoć i omogućiti promociju prava na adekvatan životni standard običnih građana - navodi on u završnom izvještaju Generalnoj skupštini UN-a koji će biti predstavljen 22. oktobra.

Sjeverna Koreja ne priznaje mandat Ojea Quintane niti sarađuje s njim, i njena misija u sjedištu UN-a u Ženevi nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom. Vlada u Pyongyangu ne prima pitanja stranih medija.

Čelnik Sjevera Kim Jong Un u junu je izjavio da je situacija s hranom "napeta" zbog prirodnih katastrofa u prošloj godini i priznao je da su građani morali podnositi žrtve tokom pandemije. U aprilu su sjevernokorejski zvaničnici nazvali izvještaj UN-a o pothranjenosti djece "teškom laži".

Sjeverna Koreja nije prijavila nijedan slučaj COVID-19 i uvela je stroge mjere protiv širenja virusa, među kojima su zatvaranje granica i zabrana putovanja unutar zemlje.

- Brojni Sjevernokorejci koji se oslanjaju na komercijalne aktivnosti duž granice s Kinom ostali su, međutim, bez prihoda, i to je pojačano posljedicama sankcija - tvrdi Ojea Quintana.

- Dostupnost hrane građanima predmet je ozbiljne brige, i najranjivija djeca u riziku su od gladi - navodi on, dodajući da Sjevernokorejci "ne bi trebali birati između straha od gladi i straha od COVID-19".

Nestašice vladaju među osnovnim lijekovima i medicinskim potrepštinama i cijene su se višestruko uvećale nakon što su prestali pristizati iz Kine, a humanitarne organizacije nisu bile u stanju da nabave lijekove i ostale potrepštine, navodi se u  izvještaju.

- Većina diplomata i humanitarnih radnika napustila je Sjevernu Koreju zbog strogih putnih ograničenja, netašice osnovnih roba i propadanja zdravstvenih objekata -  tvrdi Ojea Quintana.

- Trenutno pogoršanje humanitarne situacije moglo bi se pretvoriti u humanitrarnu krizu, i mora se izbjeći - upozorio je on, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta