Svijet     | 07.10.2021. 14:14 |

Abdulrazak Gurnah dobitnik Nobelove nagrade za književnost

FENA Internet

STOCKHOLM, 7. oktobra  FENA) -Tanzanijski pisac  Abdulrazak Gurnah dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2021. godinu, saopćilo je u četvrtak tijelo koje dodjeljuje nagradu.

Gurnah, među čijim su romanima „Raj“ i "Dezeterstvo", piše na engleskom i živi u Britaniji.

Nagrada koju dodjeljuje Švedska akademija nauka, vrijedna je 10 miliona švedskih kruna (1,14 mlliona dolara).

Nagrade za postignuća u nauci, književnosti i miru, stvorene su kroz oporuku švedskog izumitelja dinamita i bogatog poslovnog čovjeka Alfreda Nobela. One se dodjeljuju od 1901. godine.

Raniji dobitnici prevashodno su bili romanopisci kao što su Ernest Hemingway, Gabriel Garcia Marquez i Toni Morrison, pjesnici poput Pabla Nerude, Josepha Brodskog i Rabindranataha Tagorea, ili dramski pisci kao što su Harold Pinter i Eugene O'Neill.

Pisci, međutim, imaju opus koji također uključuje kratke priče, eseje, biografije ili žurnalizam. Winston Churchill dobio je nagradu za svoje memoare, Bertrand Russell za svoju filozofiju i Bob Dylan za svoje pjesme. Prošlogodišnju nagradu dobila je američka pjesnikinja Louise Gluck

Osim novca od nagrade i ugleda, Nobelova nagrada za književnost stvara ogroman interes za njenog dobitnika, često dovodeći do rasta prodaje knjiga i približavajući manje poznate laureate široj međunarodnoj publici, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Obilježena stota godišnjica smrti Alekse Šantića

„Srce zemlje“ Glorije Lujanović: Intimni zapisi o Lašvanskoj dolini

Godišnjica smrti književnika i novinara Dragana Šimovića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!