Kultura     | 07.10.2021. 15:05 |

Mirjana Jovićić: Draganovo životno i umjetničko djelo trebalo je još da raste

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS ove godine prvi put je Zlatni lovorov  vijenac za doprinos umjetnosti teatra dodijelila posthumno, te je ove godine najveće priznanje Festivala MESS pripalo glumcu Draganu Jovičiću, koji je preminuo prošle godine u noći sa 5. na 6. novembar od posljedica koronavirusa.

Kako je rečeno na ceremoniji dodjele u Kamernom teatru 55 ova nagrada je priznanje koje se treba dati umjetnicima i umjetnicima za njihova života, međutim imajući u vidu o kojoj  gromadi ljudskoj i glumačkoj je riječ ovaj presedan je opravdan.

Emotivna sjećanja na Dragana Jovićiča podijelili su direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković i reditelj Dino Mustafić koji su ovom prilikom između ostalog naveli da ovo nije komemoracija nego svečanost u čast glumca.

Kreševljaković je između ostalog naveo da je Dragan Jovičić bio čovjek koji je vjerovao da umjetnost, kultura mogu da pobjede mržnju i zlo.

Za reditelja Dinu Mustafića Dragan Jovičić je bio onaj koji motivira, pokreće čitav ansambl predstave u kojoj glumi.

Mustafić je, također, kazao da je Dragan Jovičić bio glumac koji igra do zadnjeg momenta i tako je i otišao - igrajući predstavu.

Nagradu Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra preuzela je supruga Dragana Jovičića - Mirjana Jovičić koja je kazala da je sretna i ponosna kada čuje kako se o Draganu govori.

 -Kažu da čovjek umre tek onda kada ga zaborave. Po onome što sam čula i što vidim i ovo što držim u ruci za mene je još jedna potvrda da Dragan neće umrijeti. Ali moram da kažem da je nepravedno što ja stojim ovdje i što mi je uručena nagrada za  Draganov doprinos umjetnosti teatra. Ova nagrada je došla prerano. Njegov doprinos umjetnosti teatra iako ogroman mogao je biti još veći. Njegovo životno i umjetničko djelo trebalo je još da raste. Da se razvija i da se smisleno zaokruži. A onda da dođe priznanje. Ovakav jedan Zlatni lovorov vijenac. Tako je trebalo biti. Ovako preostalo mi je da ovaj Lovorov vijenac preuzmem mjesto njega - kazala je između ostalog supruga Dragana Jovičića Mirjana Jovičić

 Dragan Jovičić rođen je u Rogatici 22. novembra 1953. godine. Bio je filmski i pozorišni glumac te direktor sarajevskog Kamernog teatra 55 od 2011. do 2015. godine.

 Osim u pozorišnim predstavama, ostaje upamćen po brojnim ulogama u domaćim serijama i filmovima.

Mnoge od njih su s početka njegove karijere, koje su i obilježile njegov glumački opus poput "Kože", jednog od projekata s početka 80-ih koji je ostavio velik trag u TV produkciji, a u kojem je Jovičić kao Adem igrao s Rejhanom Demirdžićem. Publika će se Jovičića rado sjećati i po ulozi Stojana u "Porobdžijama".

Trajni povratak u pozorište započinje u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banjoj Luci i iz tog perioda ostala je za pamćenje njegova nevjerovatna kreacija lika Volođe u "Velikom briljantnom valceru" slovenskog pisca Draga Jančara u režiji Jovice Pavića.

U Kamerni teatar 55 Jovičić se vraća 1987. godine i tu ostvaruje brojne zapažene uloge.

Od 1987. godine u Kamernom teatru 55, odigrao je 33 premijere, a čak 1.001 put izašao na scenu. Bio je dijelom pozorišnog djelovanja i za vrijeme opsade Sarajeva. U tom periodu se Dragan, zajedno sa svojim kolegicama i kolegama, glumom borio protiv mržnje i rata, a u postratnom vremenu, zatekavši se u novim okolnostima, smatrao je da je njegov zadatak da se na svoj način i svojim oružjima bori protiv neznanja, mržnje, netrpeljivosti, svega destruktivnog i nedostojnog u čovjeku.

U bogatoj biografiji Dragana Jovičića izdvaja se predstava "Ay, Carmela" koju je na sceni SARTR-a, sa svojom kolegicom Selmom Alispahić igrao čak 21 godinu. "Ay, Carmela" je nastala u produkciji Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) 1999. godine i jedna je od najizvođenijih i najdugovječnijih predstava bosanskohercegovačkog teatra. Dragan Jovičić je imao bogatu biografiju. Među njegovim brojnim nagradama je i Zlatni lovorov vijenac Festivala MESS, a bio je i dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Gradimiru Gojeru dodijeljen Zlatni lovorov vijenac kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS

Gojeru dodijeljen 'Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra'

Večeras na MESS-u ‘Djeca’ beogradskog Narodnog pozorišta

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'