Regija     | 07.10.2021. 15:49 |

Suđenje ratnim veteranima OVK u Den Haagu za otkrivanje imena zaštićenih svjedok

FENA Agencije

DEN HAAG/BEOGRAD, 7. listopada (FENA) - Pred specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu u četvrtak je u Den Haagu počelo suđenje predsjedniku i dopredsjedniku Udruge veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hysniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji se terete da su javnosti otkrili tisuće stranica tajnih dokumenata i imena zaštićenih svjedoka.

Tužitetelji tvrde da su Gucati i Haradinaj, koji vode udrugu veterana OVK, kosovskim medijima i političarima tijekom 2021. dali povjerljive dokumente koji uključuju imena i osobne podatke svjedoka umiješanih u slučajeve ratnih zločina protiv civila i u sukobima sa srpskim snagama na Kosovu.

Optuženi po šest točaka za zločine protiv javnog reda i zločine protiv provođenja pravde, Gucati i Haradinaj u slučaju pravomoćne presude mogu biti osuđeni na novčanu kaznu i zatvor do 10 godina.

Nakon što im je pročitana optužnica, obojica su se zanijekali krivnju, a Haradinaj je istaknuo kako ne razumije zašto je uopće na optuženičkoj klupi jer se "uvijek zalagao za pravdu".

Očekuje se da će se današnje ročište, posvećeno uvodnoj riječi tužiteljstva, završiti do 16 sati, objavio je portal Kossev.

Sud je ranije najavio da će izvođenje dokaza Specijalnog tužiteljstva početi 18. listopada. Specijalizirana vijeća Kosova, kosovski sud sa sjedištem u Nizozemskoj u čijem sastavu rade međunarodni suci i odvjetnici, osnovana su 2015. godine radi rješavanja predmeta prema kosovskim zakonima protiv boraca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). 

"Tužiteljstvo će pozvati tri svjedoka i imat će četiri dana za saslušanje", navedeno je priopćenju na koje se poziva kosovski portal.

Gucati i Haradinaj uhićeni su 25. rujna 2020. u Prištini, a u Den Haag su prebačeni dan kasnije. Haradinaj se 29. rujna 2020. prvi put pojavio pred sudom, a Gucati 1. listopada.

O početku procesa izvijestila je i agencija Reuters, podsjećajući da udruga veterana ima "značajan utjecaj na Kosovu, gdje su mnogi bivši borci OVK sada na političkim pozicijama, a veterani OVK se slave kao nacionalni heroji".

Vjeruje se da je više od 13.000 ljudi poginulo tijekom ratnih sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine, okončanih nakon zračnih napada NATO na srpske snage, a Kosovo je 2008. godine jednostrano proglasilo neovisnost.

Sud za ratne zločine na Kosovu utemeljen je 2015. pod pritiskom Europske unije i Sjedinjenih Država kako bi se sudilo za zločine bivših pobunjenika, ali pristalice veterana smatraju da je to nepravedno, prenosi Hina.

Zastrašivanje svjedoka u prošlosti je predstavljalo problem za lokalno gonjenje osumnjičenih iz redova OVK, što je jedan od razloga da se sud preselio u Den Haag. 

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

MUP Srbije: Pojačana kontrola na prijelazima, pozivamo kosovske dužnosnike da ne šire paniku

Na Kosovu Dan žalosti u spomen na žene i djevojke žrtve femicida

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana