Bosna i Hercegovina     | 07.10.2021. 18:03 |

Bošnjak: Primarnu zdravstvenu zaštitu želimo podići na što višu razinu (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 7. listopada (FENA) - Prva konferencija Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (ZZO HNŽ) o primarnoj zdravstvenoj zaštiti počela je u četvrtak u Mostaru s ciljem podizanja svijesti o ulozi i značaju primarne zdravstvene zaštite u zdravstvenom sustavu.

Direktor ZZO-a HNŽ-a Rade Bošnjak kazao je kako je za svaki zdravstveni sustav iznimno važno koliko je funkcionalna i efikasna primarna zdravstvena zaštita.

- Uloga primarne zdravstvene zaštite je osigurati sveobuhvatnost, ali prije svega dostupnost, odnosno biti blizu pacijenta i osiguranika, tražiti pacijenta, a ne da pacijent traži liječnika i naša intencija usmjerena je u tom pravcu. Primarnu zdravstvenu zaštitu želimo podići na što je moguće višu razinu, a jedan od strateških ciljeva koje smo sebi postavili je da se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti do 2024. godine, na koje vrijeme nam je pozicionirano izvršenje strateškog plana, pruži 60 posto usluga od onih usluga koje se zatraže, a to znači da pacijenti iz primarne zdravstvene zaštite ne odu prema bolnici - kazao je Bošnjak.

Ovo je, kako kaže, jedan vid benefita za osiguranike ZZO-a HNŽ-a, koji će im u velikoj mjeri olakšati pristup zdravstvenoj zaštiti.

- Isto tako, dobit će bržu i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, a s druge strane olakšat će i zdravstvenom sustavu. Omogućit će bolnicama lakše funkcioniranje jer će se smanjiti pritisak, bit će lakše uspostaviti liste čekanja, tako da bi se kretanjem u tom smjeru zdravstveni sustav u cjelini morao podizati prema gore - naveo je Bošnjak.

Istaknuo je kako je za bolje funkcioniranje zdravstvenog sustava na današnjoj konferenciji bilo potrebno okupiti zdravstvene ustanove, Vladu i Skupštinu HNŽ-a, te gradonačelnike i načelnike koji su osnivači domova zdravlja.

- Željeli smo na jedno mjesto okupiti i liječnike koji čine zdravstveni sustav, kao i sve one koji odlučuju i sudjeluju u zdravstvenom sustavu na bilo koji način kako bismo razgovarali o svim poteškoćama koje nas opterećuju i zajednički promišljali i tražili određena rješenja za podizanje funkcioniranja tog sustava na višu razinu, ali i da ga zajedničkim idejama učinimo što stabilnijim, efikasnijim i efektivnijim za budućnost - kazao je Bošnjak.

Glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Alenka Ban kazala je kako je tema konferencije "Snažna primarna zdravstvena zaštita - temelj zdravstvenog sustava".

- Sam naziv konferencije govori o tome koliko je bitno osnažiti, odnosno podići svijest o važnosti primarne zdravstvene zaštite i zbog toga smo je i organizirali. Konferencija se održava danas i sutra, a svi sudionici zdravstvenog sustava naše županije su također sudionici konferencije - kazala je Ban.

Istaknula je kako svijest građana raste kada je u pitanju primarna zdravstvena zaštita, ali i da je svijest kompletnog sustava potrebno podići na višu razinu.

Pokrovitelj konferencije je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, a suorganizatori su županijski Zavod za javno zdravstvo, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Liječnička komora HNŽ-a i Udruženje liječnika obiteljske medicine Federacije BiH.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6565 

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1C7StIEpSHDajRcl6Jzse3enfx3Gog2Xb?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Znatno uvećan Financijski plan ZZO-a HNŽ-a za 2024. godinu

ZZO HNŽ: U petak započinje distribucija premije osiguranja za 2024. godinu

Vlada KSB izdvojila tri milijuna KM za ustanove primarne zdravstvene zaštite (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta