Svijet     | 07.10.2021. 18:12 |

Pfizer traži od SAD-a da dopusti vakcinu za djecu u dobi od pet do 11 godina

FENA Internet

WASHINGTON, 7. oktobra (FENA) - Pfizer je zatražio od američke vlade dopuštenje upotrebe vakcine protiv COVID-19 za djecu u dobi od 5 do 11 godina, što bi bio veliki korak u borbi boriti protiv alarmantnog porasta infekcija kod mladih i pomoći školama da ostanu otvorene. 

Ako regulatori odobre vakcinu, vakcinacija djece koja bi trebala biti u smanjenim dozama mogla bi započeti u roku od nekoliko sedmica za otprilike 28 miliona američke djece u toj dobnoj skupini. 

Mnogi roditelji i pedijatri zahtijevaju zaštitu za djecu mlađu od 12 godina što je trenutna granica za vakcinaciju protiv COVID-19 u SAD-u. Ne samo da djeca ponekad mogu ozbiljno oboljeti, već i zadržavanje u školi može biti rizično s obzirom da se koronavirus još uvijek širi brže u zajednicama koje imaju manje vakcinisanog stanovništva. 

Agencija za hranu i lijekove morat će odlučiti ima li dovoljno dokaza da su injekcije sigurne i da će djelovati kod mlađe djece kao i kod tinejdžera i odraslih. Nezavisno stručno vijeće raspravljat će 26. oktobra o odobrenju vakcine za djecu mlađu od 12 godina. 

Pfizer i njegov njemački partner BioNTech rekli su da njihovo istraživanje pokazuje da bi mlađa djeca trebala dobiti trećinu doze koja se sada daje svima ostalima. Nakon druge doze, djeca od 5 do 11 godina razvila su razine antitijela za borbu protiv virusa jednako snažne kao i one koje su dobili tinejdžeri i odrasli. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Prof. dr. Begović: Oklijevanje prema vakcinama, kako razumjeti i prevladati zabrinutost

Od 16. marta s radom subotom prestaju dva vakcinalna punkta, na osnovu objektivnih pokazatelja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo