Svijet     | 08.10.2021. 08:20 |

Brazil pregovara o kupovini 150 miliona doza Pfizera za iduću godinu

FENA Internet

BRASILIJA, 8. oktobra (FENA) - Brazil pregovara o kupovini do 150 miliona doza vakcine Pfizer protiv COVID-19 za iduću godinu, prema dokumentu koji je ministarstvo zdravlja uputilo Senatu u četvrtak.

Dokument je objavljen u sklopu analize koja ima za cilj da istraži kako se Brazil nosi s pandemijom, nakon što su senatori zatražili informacije o planovima za kampanju vakcinacije u zemlji iduće godine.

Ministarstvo zdravlja je saopćilo da pregovara o kupovini 100 miliona doza vakcine Pfizer, uz mogućnost nabavke još 50 miliona doza.

Osim vakcine Pfizer, Brazil će se oslanjati na vakcinu AstraZenece koja se proizvodi u njihovoj zemlji, prenosi Reuters.

Brazil ima drugi najveći broj smrtnih slučajeva u svijetu od COVID-19, iza Sjedinjenih Država. Predsjednika Jaira Bolsonara kritikovali su zdravstveni stručnjaci zbog lošeg upravljanja epidemijom, protivljenja karantenama i redovnog odbijanja nošenja maske u javnosti.

Uprkos sporom početku vakcinacije, Brazil je ubrzao uspješnu kampanju cijepljenja. Više od 70 posto Brazilaca sada je primilo prvu dozu, u poređenju sa 65 posto u Sjedinjenim Državama.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Macron i Lula najavljuju plan ulaganja od milijardu eura za Amazon

Najmanje 23 poginulih u poplavama u Brazilu

Bolsonaro negira navode o državnom udaru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu