Bosna i Hercegovina     | 08.10.2021. 10:50 |

Terenska vježba za pripremu BiH za Mehanizam civilne zaštite EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Terenska vježba „EU CZ BiH - Banja Luka 2021“ za pripadnike i jedinice Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Odjela za javnu sigurnost Brčko Distrikta BiH bit će održana na području Banja Luke od 11. do 15.oktobra 

USAR-traganje i spašavanje u ruševinama održava se na lokaciji Incel-a, WR-spašavanje na vodi održava se na rijeci Vrbas-Trapisti i jezero Zalužani, a obuka za kamp menadžment je u Zalužanima, saopćeno je. 

Scenarij terenske vježbe civilne zaštite „EU CZ BiH - Banja Luka 2021“ su poplave i klizišta, a temelji se na realnim ranjivostima u Bosni i Hercegovini i regiji koji su se dogodili ili bi se mogli dogoditi te u tom segmentu terenska vježba će pokazati stanje operativne pripravnosti za efikasan odgovor. 

Predviđeno je da će na vježbi učestvovati oko 200 pripadnika službi zaštite i spašavanja. 

Vježba se provodi u sklopu projekta „EU za bolju civilnu zaštitu - Izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske unije“ koji provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske - Ravnateljstvo civilne zaštite i Asocijacija za upravljanje rizicima AZUR.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ivica Bošnjak na obilježavanju godišnjice pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

U Grudama održana zajednička terenska prekogranična vježba spasilačkog tima

Nešić-Delmas: Nastavak saradnje s Francuskom u jačanju kapaciteta sigurnosnog sektora u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo