Sport     | 08.10.2021. 10:33 |

Saudijski investicijski fond preuzeo nogometni klub Newcastle United

FENA Internet

LONDON, 8. oktobra (FENA) -  Nogometni klub Newcastle United, koji je 14 godina bio u vlasništvu Mikea Ashleyja, od jučer je u rukama konzorcija koji se sastoji od saudijskog investicijskog fonda, PCP Capital Partnersa i braće Davida i Simona Reubena, javlja BBC Sports. 

Dosadašnji vlasnik Newcastlea, kluba popularno poznatog kao “Svrake”, prodao je klub za 305 miliona funti. Saudijci će sada držati u rukama 80 posto dionica, a Amanda Staveley i njena kompanija PCP Capital, kao i braća Reuben imat će po 10 posto.

Konzorcij vodi saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, a njegov fond  “težak” je čak 430 milijardi dolara čime je Newcastle United postao jedan od najbogatijih klubova svijeta.

- Izuzetno smo ponosni što smo postali novi vlasnici Newcastle Uniteda, jednog od najpoznatijih klubova u engleskom nogometu - rekao je u izjavi guverner saudijskog fonda Yasir Al-Rumayyan.

Prije službenog preuzimanja, Amnesty International pozvao je Premijer ligu da pooštri kriterije za preuzimanja nogometnih klubova  u Engleskoj.

- Pod Mohammedom bin Salmanom, stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji i dalje je užasno. Aktivistice za ženska prava i šiitske aktivistice i dalje se uznemiravaju i zatvaraju, i to često nakon očigledih nepravičnih suđenja - rekao je generalni direktor Amnesty International UK-a Sacha Deshmukh.“

Upozorio je čelnike Premijer lige u Engleskoj da promijene kriterije za vlasnike i direktore svojih klubova umjesto što olako dopuštaju ljudima koji su uključeni u ozbiljna kršenja ljudskih prava da uđu u engleski nogomet samo zato što su milijarderi. 

Saudijski investicijski fond je pokušao kupiti klub u julu 2020. godine, no Premijer liga je stopirala prodaju. Posao je propao jer saudijski fond nije pružio dovoljno dokaza da nemaju nikakve veze sa saudijskom vladom. Sada su, međutim, uspjeli pružiti dovoljan dokaz da saudijska država neće kontrolirati klub, a prošli su i dubinsku analizu koja se odnosi na vlasnike i direktore u Premijer ligi.

Kamen spoticanja je bilo i golemo piratsko tržište prijenosa utakmica engleske lige koje cvjeta u Saudijskoj Arabiji. Naime, katarski BeIN Sports službeni je vlasnik Tv prava za Premier ligu na cijelom Bliskom istoku, no njihovi su kanali zabranjeni u Saudijskoj Arabiji četiri godine, a utakmice su se ilegalno prikazivale na piratskim kanalima.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) je u junu izdala saopćenje kojim je optužila saudijsku vladu da nije napravila ništa, već je podržala nacionalnu televizijsku mrežu beoutQ koja je ilegalno prikazivala prijenose utakmica engleske lige. No pravni sporovi sada su stvar prošlosti.

Saudijska vlada obećala je da će zatvoriti piratske web stranice koje djeluju u zemlji, uklonivši posljednju prepreku za postizanje dogovora s Newcastleom.

Premijer liga odobrila je preuzimanje nakon što je dobila "pravno obavezujuća uvjerenja" da saudijska država neće kontrolirati klub.

Umjesto toga, Fond za javna ulaganja (PIF), koji će osigurati 80% sredstava za posao, smatra se zasebnim za državu.

To je uprkos tome što je prestolonasljednik Saudijske Arabije, Mohammed bin Salman, naveden kao predsjedavajući PIF-a.

Navijači su se okupili ispred stadiona St James's Park u Newcastleu u četvrtak kako bi proslavili odobrenje preuzimanja.

Finansijerka Amanda Staveley, koja je bila na čelu konzorcija, rekla je da novi vlasnici planiraju ,,dugoročna ulaganja kako bi se osiguralo da se Newcastle redovno takmiči za velike trofeje".

Posljednji veliki domaći trofej Newcastlea bio je FA kup 1955. godine.

 Newcastle United osnovan je 1892. godine, a do sada je četiri puta bio engleski prvak, no posljednji put je to bilo 1927. godine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saudijska Arabija objavila da će Ramazanski bajram početi u srijedu

Bin Salman: Neophodan dijalog između Indije i Pakistana

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'