Bosna i Hercegovina     | 08.10.2021. 11:51 |

U Kantonu Sarajevo ponovo dostupni svi podaci o kvalitetu zraka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo danas su saopćili kako su ponovo dostupni svi podaci o kvalitetu zraka u Kantonu Sarajevo.

 - Nakon što je okončana obavezna kalibracija analizatora na četiri mjerne stanice, ponovo se mogu pratiti rezultati prisustva sumpordioksida na lokaciji mjerne stanice Ilidža, te sumpordioksida, azotnih oksida, ozona i ugljenmonoksida na lokacijama Ilijaš, Otoka i Vijećnica - navode iz Ministarstva.

Podsjećaju da su analizatori za mjerenje ovih supstanci bili na eksternoj kalibraciji u Republici Hrvatskoj, zbog čega je i došlo do privremene obustave objave podataka o njihovim vrijednostima. Prethodno je obavljen i veliki godišnji servis koji podrazumijeva zamjenu svih rezervnih dijelova, kao i provjeru funkcionalnosti opreme prema preporukama proizvođača.

To su obavezne procedure, koje se provode u skladu sa federalnim Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiranju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka.

- Svi analizatori su u punoj funkciji. Uspješno su prošli kalibraciju, te je svaki analizator dobio originalni certifikat za ispravnost i tačnost mjerenja, zahvaljujući, prvenstveno, na vrijeme obezbijeđenim rezervnim dijelovima i velikom servisu analizatora. Analizatori su dobili najviše ocjene i neformalno se smatraju najboljim u regionu prema parametrima rada - navode iz resornog ministarstva.

 Podaci o kvaliteti zraka mogu se pratiti putem  http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK/AQI-satne.php, prenosi Služba za protokol i press KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Kantonu Sarajevo poboljšana kvaliteta zraka

Ilijaš, Sarajevo, Kakanj i Zenica i danas najzagađeniji gradovi u BiH

Nastavak pogoršanja kvaliteta zraka, zrak vrlo nezdrav za stanovništvo u Sarajevu, Zenici, Ilijašu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom