Svijet     | 08.10.2021. 11:53 |

Apel azerbejdžanskih nevladinih organizacija

FENA Saopćenje

BAKU, 8. oktobra (FENA) - Nevladine organizacije Azerbejdžana uputile su apel međunarodnoj zajednici u vezi sa vojnim zločinima koje je Armenija počinila nad gradovima i okruzima Azerbejdžana u sukobu prije godinu dana.

- Kao odgovor na sljedeću vojnu provokaciju koju su protiv naše zemlje izvršile oružane snage Republike Armenije 27. septembra 2020. godine, oružane snage Republike Azerbejdžan započele su kontrakcijske operacije i oslobodile zemlje koje pripadaju Republici Azerbejdžan. Kao rezultat uspješnih vojnih operacija naše vojske, vojne snage Armenije bile su potpuno uništene - navodi se.

Azerbejdžanske organizacije dalje navode da je, kako bi nadoknadila gubitke na bojnom polju, armenska vlada usmjerila napade na civilno stanovništvo koje živi u gradovima i okruzima izvan prve linije rata, pucajući iz različitih vrsta teškog naoružanja, uključujući topništvo i balističke rakete koje su počinile zločine  protiv čovječanstva i na taj način je ubijeno civilno stanovništvo, uključujući žene i djecu, nanoseći štetu imovini stanovništva, kao i infrastrukturnim objektima velikih razmjera.

U ovim napadima i drugi najveći grad Azerbejdžana, grad Ganja suočio sa teškim artiljerijskim i raketnim napadima tokom datuma 4., 5., 8., 11. i 17. oktobra. Općenito, kao rezultat ovih užasnih terorističkih činova 26 ljudi je izgubilo život, 175 osoba je ranjeno, a ogroman broj objekata i vozila civilne infrastrukture suočen je sa značajnim oštećenjima.

- Općenito, prema naredbi vlade Armenije, ne samo Ganja i Barda, već i Yevlakh, Beylagan, Tartar, Gabala, Goranboy, Aghjabadi, Khizi kao i drugi gradovi i regije napadnuti su balističkim raketama i drugim vrstama teškog topničkog naoružanja. Kao rezultat ovih armenskih vojnih agresija 93 civila su poginula, od tih su 12 djece i 27 žena, 454 civila su ranjena, a ukupno 12.292 stambena i nestambena područja, kao i 288 vozila su značajno oštećena. Zbog ovih gore navedenih razloga, mi kao nevladine organizacije Azerbejdžana s dubokim osjećajem i zabrinutosti htjeli bismo skrenuti pažnju međunarodne zajednice na zločine koje je prije godinu dana počinila politička i vojna vlada Armenije nad čovječanstvom, i izjavljujemo da je ozbiljno povrijeđeno međunarodno humanitarno pravo, posebno Ženevska konvencija usvojena iz 1949. godine. Mi, nevladine organizacije koje djeluju u Azerbejdžanu i potpisujemo ovaj apel u ime civilnog društva naše zemlje, željeli bismo se prijaviti organizacijama za zaštitu ljudskih prava, nevladinim organizacijama, predstavnicima medija, članovima parlamenta i vladama u cijelom svijetu pozivajući ih da izraze njihov protest u vezi s vojnim zločinima koje je nad civilnim stanovništvom Azerbejdžana počinila Armenija i najavljivanje ove vrste vojnih djela protiv civilnog stanovništva kao neprihvatljivo - stoji u apelu koji je potpisalo 49 nevladinih organizacija.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Cvijanović u radnoj posjeti Republici Azerbejdžan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom