Bosna i Hercegovina     | 08.10.2021. 14:10 |

Ademović-Sattler: Nastavak uspješne saradnje Evropske unije i Grada Sarajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović jučer je sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasadorom Johannom Sattlerom razgovarao o projektima Grada Sarajeva i Evropske unije.

Sagovornici su razmijenili informacije o napretku procesa planiranja i izgradnje biciklističke staze i šetnice Sarajevo-Pale većinski finansirane od strane EU uz finansijsko učešće općina na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

U narednim mjesecima slijede faze izrade planske i projektne dokumentacije a početak gradnje očekuje se u septembru slijedeće godine.

Ademović izložio je stratešku viziju dugoročnih projekata među kojima se ističe čišćenje i uređenje vodotoka rijeke Miljacke s ciljem pretvaranja korita i obala rijeke u mjesta okupljanja i ugodnog boravka građana i turista te unapređenje kvaliteta i čistoće zraka.

Od velikog je značaja i projekt zajedničke kandidature Barcelone i Sarajeva za Olimpijske igre 2030. godine i obnove bob staze na Trebeviću.

Ambasador Sattler iskazao je podršku projektima posebno imajući na umu ciljeve Zelene agende EU, kao i inicijative kojima bi se demonstrirao puni sportski i turistički potencijal grada i njegove okoline.

Također je Sattler izrazio zadovoljstvo jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća Sarajeva kojom se podržava izgradnja Spomen obilježja Kazani naglašavajući značaj ovakve odluke kao i potrebu da se nastave inkluzivne konsultacije oko zajedničkog rješenja.

Razgovarano je i o Ekonomsko-investicionom planu za zapadni Balkan izloženom u Deklaraciji na Brdu kod Kranja, ali i o projektu Europe House u Sarajevu i narednim koracima u procesu njegove implementacije, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

Iskazana je obostrana namjera nastavku uspješne saradnje Grada Sarajeva i EU i posvećenost kontinuiranom radu na poboljšanju uvjeta, standarda i kvaliteta življenja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Više od 1,7 miliona KM za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje škola u KS

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

EU garancije će osigurati oko 102 miliona eura za mala i srednja preduzeća u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu