Svijet     | 08.10.2021. 14:49 |

Turska traži od SAD-a da kupi 40 aviona F-16

FENA Internet

WASHINGTON, 8. oktobra (FENA) - Turska je zatražila od SAD-a da kupi 40 borbenih aviona F-16 američkog proizvođača Lockheed Martin i oko 80 kompleta za modernizaciju zračnih snaga, nakon što kupovina mlaznih aviona F-35 nije uspjela.

Dogovor, vrijedan milijarde, još uvijek se odvija kroz proces na temelju sporazuma o stranoj vojnoj prodaji koji podliježe odobrenju američkog State Departmenta, kao i američkog Kongresa koji može blokirati dogovore. 

- Zbog politike, Ministarstvo ne potvrđuje niti komentira predložene prodaje ili transfere odbrane sve dok službeno ne prođu u Kongresu - rekao je glasnogovornik State Departmenta. Turska ambasada u Washingtonu odbila je ovo komentarisati za sada, izvještava Reuters.

Ankara je naručila više od 100 aviona F-35, također američkog proizvođača Lockheed Martin Corp, ali je kupovina obustavljena 2019. godine nakon što je kupila ruske raketne sisteme odbrane S-400.

Višedecenijsko partnerstvo između saveznika u NATO-u prošlo je kroz dosad neviđen nemir u posljednjih pet godina zbog neslaganja oko politike u Siriji, bližih veza Ankare s Moskvom, njenih pomorskih ambicija na istoku Sredozemlja, optužbi SAD-a protiv državne banke u Turskoj i erozije prava i sloboda u Turskoj.

Zahtjev za mlaznjacima vjerovatno će teško dobiti odobrenje američkog Kongresa, jer posljednjih godina odnosi sa Turskom nisu najbolji, prvenstveno zbog kupovine raketnog sistema S-400 ali i izvještaja u oblasti ljudskih prava u Turskoj.

Ankara je kupovinom S-400 također pokrenula američke sankcije. U decembru 2020. Washington je stavio na crnu listu tursku Upravu za odbrambenu industriju, njenog direktora Ismaila Demira i još troje zaposlenika, podsjeća Reuters.

Od tada su SAD više puta upozorile Tursku da ne kupuje više rusko oružje. Međutim, prošle sedmice turski predsjednik Tayyip Erdogan nagovijestio je da Ankara i dalje namjerava kupiti drugu seriju raketnog sistema S-400 od Rusije, što bi moglo produbiti raskol s Washingtonom.

U američkom Kongresu postoji dvostranačka podrška koja tjera Bidenovu administraciju da izvrši veći pritisak na Ankaru, prvenstveno zbog njene kupovine ruskog oružja i dosadašnjih izvještaja o ljudskim pravima.

Ankara je saopćila da se nada boljim vezama za vrijeme američkog predsjednika Joea Bidena.

Izvještaj o turskom zahtjevu prvi je objavio grčki odbrambeni centar Defense Review.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo