Kultura     | 08.10.2021. 14:26 |

Ovčina posjetio Nacionalnu biblioteku Crne Gore, razgovor o novim projektima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina posjetio je Nacionalnu biblioteku Crne Gore "Đurđe Crnojević“ u Cetinju.

Ova posjeta proistekla je iz Memoranduma o saradnji potpisanog između dvije biblioteke, a finansijski je podržana od CENL-a (the Conference of European National Librarians).

Direktor Ovčina i direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore Dragica Lompar razgovarali su o saradnji između ovih dviju nacionalnih biblioteka, značaju oživljavanja međunarodne saradnje na novim projektima u skoroj budućnosti, te mogućim saradnjama s nacionalnim bibliotekama u regionu i implementaciji odredbi Memoranduma, koji se odnose na razmjenu stručnjaka u oblasti bibliotekarstva, razmjeni bibliotečke građe, te izradi projekata i aplikacija za projekte prekogranične saradnje i evropskih fondova.

Ovom prilikom se Ovčina susreo i s članicom međunarodnog uredništva časopisa Bosniaca Vjenceslavom Ševaljević, s kojom je razgovarao o Bosniaci i daljnjem angažmanu u uredništvu ovog značajnog stručnog časopisa u izdanju NUBBiH, koji je indeksiran u međunarodnim bazama podataka.

Tokom boravka u Crnoj Gori, Ovčina učestvuje i na Međunarodnom sajamu knjiga u Podgorici, na kojem je na poziv i finansijsku podršku domaćina, svoju izdavačku produkciju predstavila i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz NUB-a BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

NUBBiH od danas nije u mogućnosti pružati usluge korisnicima

Eksponat NUBBiH ostaje izložen i naredne dvije godine u Kući evropske historije (HEH) u Briselu

Predstavljen časopis 'Bosniaca' i otvorena izložba 'Iz fondova NUBBiH – Zbirka stare periodike'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta