Bosna i Hercegovina     | 10.10.2021. 10:05 |

Svjetski dan beskućnika- Centar nema tačan broj osoba bez krova nad glavom

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 10. oktobra (FENA) - Svjetski dan beskućnika obilježava se danas, 10. oktobra, i to je prilika da se javnosti skrene pažnja na problem beskućništva.

Društvena grupa koja zasigurno ne može ostvariti svoja osnovna prava bez odgovarajuće društvene solidarnosti su beskućnici te navedenog dana organizacije iz čitavog svijeta na različite načine provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti i ukazivanja na sve kompleksniju problematiku beskućništva i probleme beskućnika.

Centar za socijalno rad Grada Mostara ne vodi evidenciju o beskućnicima koji žive na području tog grada.

Prema njihovim saznanjima, Udruga za pomoć beskućnicima i socijalno ugroženim osobama 'Minores' pruža im pomoć u vidu osiguranja hrane, odjeće i slično.

 - Ukoliko se pojavi potreba za rješavanje problema osobe koja trenutno živi na ulici na području Grada njima se omogućuje korištenje svih prava i usluga iz socijalne zaštite sukladno pozitivnim zakonskim propisima i nadležnostima ovog Centra - naveli su iz mostarskog Centra za socijalni rad.

Svjetski mediji ističu kako beskućnici u većim gradovima sve više gladuju zbog pandemije koronavirusa te ukazuju na upozorenje socijalnih radnika na sve veću krizu među beskućnicima koji su izloženi dodatnoj opasnosti pošto među njima već preovladavaju respiratorne bolesti.

Prema navodima udruga koje pomažu beskućnicima i socijalno ugroženim osobama, u Bosni i Hercegovini ne postoje niti približni podaci koliko je ljudi bez adrese i bez članova porodice, a nema ni zakonskih osnova po kojima se mogu praviti konkretni programi podrške beskućnicima.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'