Kultura     | 08.10.2021. 14:36 |

Aleksandra Kokotović večeras u Sarajevu otvara izložbu 'Deep Into Nature'

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Izložba slika i skulptura "Deep Into Nature" autorice Aleksandre Kokotović večeras će biti otvorena u sarajevskoj galeriji Collegium artisticum.

Inspiraciju za ovu seriju radova Kokotović je pronašla u prirodi i mjestima koja su na nju ostavila poseban utisak, a želja joj je da svaki rad, posmatrač doživi lično, vođen sopstvenim sjećanjima duboko utkanim u svoje biće.

- Tu su brda slike na lanu izvučene iz priče moga oca koji je kao dječak, bezbroj puta prepješačio brda iznad Kotora, što opet ja doživljavam kao brda iznad Sarajeva, a neko će ih, recimo, doživjeti kao brda iznad Ženeve. Tu su sekvence sa Atlantskog okeana, jer sam dugo živjela na obalama Atlantika, a sada isto obitavam na tim prostorima mnogo. Zatim, tu su prekrasne bosanske planine koje okružuju Sarajevo, kao i mitološke priče o vilama, stanovnicama bajkovitih šuma. Zatim tu su skulpture velikih dimenzija od metala koje predstavljaju moje apstraktno viđenje jednog od najbožanstvenijih “bića” planete drvo – izjavila je Feni autorica izložbe Aleksandra Kokotović.

 Ona je slikarka impulsa i trenutka, pri čemu nastoji da aspekt doživljaja pretvori u refleksivno stanje svijesti.

 - Aleksandrine slike predstavljaju dokument traganja za svojim bićem i dušom. Aleksandra teži apsolutnoj slobodi i traži put do slobode i upoznavanja sopstvenog bića. Krajnji cilj svih tih traženja je trenutak kada Aleksandra želi sebi da kaže “E to sam ja, upoznala sam sebe” – rekao je umjetnički fotograf Esad Lukač.

Aleksandra Kokotović je rođena u Sarajevu a živjela je u Bejrutu, Londonu, Beogradu i SDA-u. Diplomirala je na Accademia del Lusso, te svoj radove izražava kroz slikarstvo, vajarstvo, crtež i grafiku. Priredila je više od 30 samostalnih izložbi u renomiranim institucijama, galerijama i muzejima, te učestvovala na više od 50 grupnih žiriranih izložbi širom Evrope i svijeta.

Članica je Udruženja likovnih umjetnika Srbije (ULUS), Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) i Umjetničkog udruženja Diversus Visum (DivArt).

Izložba "Deep Into Nature" će biti otvorena do 22. oktobra.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo