Stranačke aktivnosti     | 08.10.2021. 14:36 |

Saopćenje za javnost Naša stranka

FENA Saopćenje

Naša stranka prezentirala prijedloge ustavnih promjena ambasadorici Kavalec

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić, šef Kuba poslanika NS-NB u Parlamentu BiH Predrag Kojović te poslanik u tom Parlamentu i član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Damir Arnaut održali su danas sastanak s ambasadoricom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Kathleen Kavalec. Tema sastanka su bile ustavne i reforme izbornog zakonodavstva u našoj zemlji.

Predstavnici Naše stranke su ambasadorici Kavalec i njenim saradnicima prezentirali amandmane na Ustav BiH koje je Naša stranka prošle sedmice uputila u zvaničnu proceduru, a kojima se predviđa implementacija odluka Evropskog suda za ljudska prava kroz uvođenje jednog predsjednika sa simboličnim ovlastima, koji se posredno bira u Parlamentarnoj skupštini, te prebacivanje zaštite vitalnih interesa iz Doma naroda u jednodomni parlament.

Pojašnjeni su svi detalji ovog prijedloga, uključujući činjenicu da oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda zadržavaju sve mehanizme zaštite koje trenutno imaju, da se ne mijenja izbor i način odlučivanja u Vijeću ministara, na koje bi se prenijela postojeća suštinska ovlaštenja Predsjedništva BiH te da se Ostali izjednačavaju sa pripadnicima tri konstitutivna naroda kroz garantovana mjesta za sve četiri kategorije, iz oba entiteta, u državnom Parlamentu.

"Ova rješenja su najkonkretniji prijedlog koji je trenutno u proceduri, a on istovremeno osigurava balans između kolektivnih i individualnih prava, koji nauštrb jednog ili drugog principa nedostaje u svim drugim prijedlozima koji su u opticaju", istakla je Ćudić, uz konstataciju da ovaj prijedlog sadrži "sve elemente koji su neophodni da adresiraju prioritete, ali i otklone strahove svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini". 

Pored činjenice da ovaj model u potpunosti implementira odluke suda u Strasbourgu, istaknuto je da bi isti doveo i do znatno umjerenije predizborne kampanje, jer bi se fokus s izbora za članove Predsjedništva BiH prebacio na istinske interese, probleme i prioritete građana u različitim dijelovima naše zemlje.

Rukovodstvo Naše stranke će sastanke ove vrste iduće sedmice nastaviti sa brojnim drugim predstavnicima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini te će sa detaljima ovog prijedloga u idućem periodu također upoznati sve stranačke klubove zastupljene u državnom Parlamentu.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo