Bosna i Hercegovina     | 08.10.2021. 15:28 |

Elmir Huremović izabran za člana Upravnog odbora Evropske alijanse novinskih agencija (EANA)

FENA Saopćenje

BEČ, 8. oktobra (FENA) - Direktor Federalne novinske agencije (FENA) Elmir Huremović izabran je danas za člana Upravnog odbora EANA-e.

Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) održala je danas Generalnu skupštinu u Beču, na kojoj su izabrani predsjednik, generalni sekretar i dva nova člana upravnog odbora Alijanse.

Za dvogodišnji mandat predsjednika EANA-e je izabran Clemens Pig, direktor austrijske novinske agencije APA, koja je ujedno i domaćin ovogodišnje Generalne skupštine. Funkciju generalnog sekretara će obavljati Alex Giboi iduće tri godine, kome je ovo drugi mandat na ovoj poziciji.

Dva nova člana upravnog odbora Alijanse su Elmir Huremović, direktor Federalne novinske agencije i Fabrice Fries, predsjednik francuske agencije AFP, koji su dobili jednak broj glasova. Huremović i Fries, zajedno sa postojećim članom Cliveom Marshallom, direktorom britanske novinske agencije PA Group, sada čine Upravni odbor Alijanse.

- FENA je članica EANA-e od 2017. godine i mi smo najmlađa članica, što me čini još više ponosnim i sretnim nakon današnjih rezultata i činjenice da je FENA zauzela jednu od pozicija u upravnom odboru Evropske alijanse novinskih agencija. Smatram da je važno da je ovaj dio Evrope zastupljen u odboru EANA-e kao dio koji teži EU integracijama ali se istovremeno suočava s određenim izazovima u profesionalnom novinarstvu. Ovo je veliko priznanje ne samo za mene već i za cijelu agenciju jer smo dokazali da smo rame uz rame s vodećim evropskim agencijama. Uvjeren sam da zajedno možemo puno bolje, uz puno uvažavanje i razmjenu iskustava te se radujem budućim aktivnostima i projektima EANA-e - rekao je direktor Huremović nakon objave rezultata glasanja.

Dodao je da je ovo odličan tajming s obzirom na to da je FENA domaćin sljedeće konferencije EANA-e u Sarajevu narednog proljeća te smatra da će održavanje konferencije u BiH značajno doprinijeti isticanju značaja agencijskog novinarstva, ali i slobode medija u BiH i cijeloj jugoistočnoj Evropi.

Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) je osnovana 1956. godine kao forum razmjene saradnje i informacija nakon konferencije u Strazburu. Sastoji se od 32 novinske agencije koje promovišu i poštuju autorska prava, pristup kvalitetnim informacijama, tehnološki razvoj medija i slobodi medija.

Federalna novinska agencija FENA je članica EANA-e od 2017. godine, kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Najave događaja za 18.03.2024. godine (ponedjeljak)

Najave događaja za 18.03.2024. godine (ponedjeljak)

Najave događaja za 16.03.2024. godine (subota)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom