Bosna i Hercegovina     | 08.10.2021. 17:29 |

Clemens Pig, novi predsjednik EANA-e: Radujemo se boljoj saradnji sa Fenom (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

BEČ, 8. oktobra (FENA) - Direktor Federalne novinske agencije (FENA) Elmir Huremović izabran je danas za člana Upravnog odbora Evropske alijanse novinskih agencija (EANA).

Na Generalnoj skupštini EANA-e u Beču danas je izabran predsjednik, generalni sekretar i dva nova člana Upravnog odbora Alijanse.

Za dvogodišnji mandat predsjednika EANA-e izabran je Clemens Pig, direktor austrijske novinske agencije APA, koja je ujedno i domaćin ovogodišnje Generalne skupštine. Funkciju generalnog sekretara će obavljati Alex Giboi iduće tri godine, kome je ovo drugi mandat na ovoj poziciji.

Dva nova člana upravnog odbora Alijanse su Elmir Huremović, direktor Federalne novinske agencije (FENA) i Fabrice Fries, predsjednik francuske agencije AFP, koji su dobili jednak broj glasova. Huremović i Fries, zajedno s postojećim članom Cliveom Marshallom, direktorom britanske novinske agencije PA Group, sada čine Upravni odbor Alijanse.

Clemens Pig je istakao da će zadatak novoizabranog odbora i predsjednika EANA-e biti da ujedine i integriraju sve novinske agencije širom Evrope, članice EANA-e.

- EANA je Evropska alijansa novinskih agencija s cijelog kontinenta. Okuplja trideset dvije novinske agencije od sjevera pa do juga i od istoka do zapada Evrope, uključujući i FENA-u - rekao je Clemens Pig.

Naveo je da su izazovi s kojima se novinske agencije suočavaju ogromni.

- Tu su aktuelni izazovi digitalne transformacije, kao i veliki izazovi s kojima se nosimo zbog pandemije - istakao je te čestitao svim novim kolegama u odboru EANA-e.

Također, on je podsjetio i na bilateralne teme između APA-e i FENA-e.

- Razgovaramo o okolnostima i novonastalim uslovima u kojima rade naše agencije, kao i o bilateralnoj saradnji između APA-e i FENA-e kojoj se jako radujem - zaključio je Clemens Pig.

Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) je osnovana 1956. godine kao forum razmjene saradnje i informacija nakon konferencije u Strazburu. Sastoji se od 32 novinske agencije koje promovišu i poštuju autorska prava, pristup kvalitetnim informacijama, tehnološki razvoj medija i slobodi medija.

Federalna novinska agencija FENA je članica EANA-e od 2017. godine, kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine, a planirano je da FENA bude domaćin EANA-ine konferencije u proljeće naredne godine.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6571/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1XAgxke9TENanNpQntkbAhqKG-hN0rTp8?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

EANA osudila napad na urede AFP-a u Gazi

EANA: Hitan poziv da se osigura sigurnost novinara koji izvještavaju iz zona sukoba

Novinska agencija APA osvojila nagradu EANA 2023

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'