Bosna i Hercegovina     | 08.10.2021. 18:04 |

Na UKC-u Tuzla hospitalizirano 118 pacijenata oboljelih od Covid-19

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 8. oktobra (FENA) - U Tuzlanskom kantonu trenutno je 1.170 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusa, a u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla u funkciji su dvije bolnice predviđene za liječenje osoba pozitivnih na virus. 

- Trenutno hospitaliziranih imamo 118 pacijenata. Od toga 52 pacijenta su u Covid 1 bolnici, odnosno Klinici za infektivne bolesti. U drugoj Covid bolnici imamo 41 pacijenta, respiratorni centar ima 20 pacijenata od kojih je pet na respiratoru. Pozitivno je i jedno dijete, te majka pratilja u Klinici za pedijatriju. Također, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo nam je pozitivna jedna porodilja - izjavio je za Fenu doc.dr. Bahrudin Hadžiefendić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

Kada je riječ o kliničkim slikama hospitaliziranih pacijenata, kreću se od srednje teških do izrazito teških.

U punim kapacitetima UKC Tuzla radi i hladni program, te se pruža neometana zdravstvena zaštita svim pacijentima koji je u ovome trenutku trebaju. 

Doktor Hadžiefendić apeluje na stanovnike Tuzlanskog kantona da poštuju epidemiološke mjere i da se vakcinišu.

- Ljudima preporučujemo vakcinaciju. Poražavajući su procenti vakcinisanih na nivou Bosne i Hercegovine. Također molim stanovništvo i da nose maske, te na taj način štite i sebe, ali i druge - izjavio je.

Doboj Istok prednjači na području Tuzlanskog kantona po procentu vakcinisanih osoba, više od 50 posto vakcinisanih prvom i skoro 30 posto građana vakcinisanih drugom dozom neke od dostupnih vakcina. Nasuprot ovoj općini je Sapna koja ima tek 12 posto vakcinisanog stanovništva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Halilagić čestitao Uskrs

Prezentiran izvještaj Svjetske banke u Tuzli

Kampanja u TK - Razvijanje nenasilne komunikacije i prevencija vršnjačkog nasilja

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!