Bosna i Hercegovina     | 10.10.2021. 12:57 |

Sutra septembarske egzistencijalne naknade za boračku populaciju KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dalo je nalog za isplatu egzistencijalne naknade za septembar 2021. godine, te se zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine rasknjižavanja u bankama očekuje da će korisnici ta sredstva na računima imati od ponedjeljka.  

- U obračun za septembar je uključeno 3.187 lice, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje.  Za  septembar će biti isplaćeno 678.905 KM za redovnu i retroaktivnu isplatu, pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima dobiti retroaktivno pripadajući iznos - ističu iz Ministarstva za boračka pitanja KS.

Najveći iznos je 275 KM za 55 mjeseci učešća, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci učešća. 

S obzirom na proceduru obrade, manji broj zahtjeva se nalazi u obradi i bit će obuhvaćeni narednim obračunima, kroz redovnu i retroaktivnu isplatu shodno rješenju.

Iz Ministarstva pozivaju korisnike koji utvrde grešku u isplati - netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivnog i drugo da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi eventualna greška bila otklonjena.

Također, ističu da je svaka osoba dužno prijaviti općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ostvarivanje tog prava, tj. na njegov prestanak, među kojima misle na zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično, kako ne bi došlo do neosnovane isplate.

Podsjećaju i da pravo na egzistencijalnu naknadu ne može imati osoba koja ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za  decembar 2018. godine (174,03KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite - porodična i lična invalidnina i drugo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana