Bosna i Hercegovina     | 10.10.2021. 15:07 |

Lučić: Kao društvo moramo poboljšati društvenu brigu o djeci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić smatra da je Nedjelja djeteta, koja se obilježava u prvoj sedmici oktobra i zavšava se danas, prilika da se ukaže na obavezu poštovanja Konvencije UN-a o pravima djeteta koju je usvojila Generalna skupština UN-a 1989. godine i predstavlja način da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i na zaštitu dječijih prava.

On navodi da se svako dijete rađa slobodno i zaslužuje pravo na hranu i smještaj, pravo na razvoj i obrazovanje, pravo na donošenje odluka kao i pravo zaštite od raznih oblika nasilja i zanemarivanja.

Svako može i mora ukazati na uskraćivanje, neadekvatno ostvarivanje ili kršenje nekog dječijeg prava, i kad god su ugrožena prava djeteta moraju reagovati i pojedinac i grupa i institucija.

Nedelja djeteta treba da nas podsjeti na zagaratovana prava svakog djeteta ma gdje ono živjelo. Kao društvo moramo poboljšati društvenu brigu o djeci i jačati odgovornost svih relevantnih institucija i subjekata zaštite, a javnost mora biti upoznata sa potrebama i pravima djece i njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod istim uslovima - istakoa je Lučić, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prtava i izbjeglice BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ministar Lučić osudio napad na crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru

Lučić: Skrnavljenje vjerskih objekata i nadgrobnih spomenika šalje lošu poruku svima

Lučić na Međunarodnoj konferenciji o starenju u Rimu: Unaprediti položaj starijih lica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'