Regija     | 10.10.2021. 14:16 |

U Beogradu obilježavanje 60 godina Pokreta nesvrstanih

FENA Agencije

BEOGRAD, 10. listopada (FENA) – Summit kojim će se obilježiti šest desetljeća od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, održat će se u Beogradu u ponedjeljak i utorak, uz nazočnost velikog broja stranih dužnosnika.

U glavnom gradu Srbije u iduća dva dana okupit će se predstavnici više od 105 zemalja, kao i još devet izaslanstava međunarodnih organizacija,a među sudionicima su i predsjednik Gane Nana Akufo Addo, sin prvog egipatskog predsjednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara vanjskih poslova, brojni specijalni izaslanici, i kao posebni gosti šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, s obzirom na to da Rusija od srpnja ove godine ima status zemlje promatrača, kao i Srbija, prenosi Tanjug.

Domaćini skupa, koji će biti održan na Beogradskom sajmu, u sjećanje na summit koji je održan 1. rujna 1961.godine, ove godine su Srbija i Azerbejdžan.

Prije šest desetljeća lideri 25 zemalja afirmirali su ideju ostvarivanja protuteže u tada blokovski podijeljenom svijetu.

U prethodnih 60 godina svijet se značajno promijenio, ali su podjele, ipak, ostale, pa je predstojeći skup prilika da se ideji zajedničkog djelovanja zemalja koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama svijeta, pruži novi poticaj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je vrijeme za obnovu ideja političke neovisnosti i zajedničkog djelovanja slobodarskih zemalja svijeta, poželivši dobrodošlicu svim sudionicima.

Summit nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donijete nikakve odkuke.

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković naglasio je da strateški i suštinski cilj Srbije ostaje članstvo u EU, ali da se Beograd ne odriče tradicionalnih prijatelja - Rusije, Kine i Pokreta nesvrstanih.

Beograd će ugostiti više od 550 sudionika, a najveći broj izaslanstava stiže danas u taj grad.

Planirano je da skup otvore predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, a u uvodnom dijelu skupa predviđeno je i video obraćanje glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa, kao i uživo obraćanje predsjednika Generalne skupštine UN Abdulle Shahida.

Plenarni dio s obraćanjima svih izaslanstava trajat će dva dana, dok će se paralelno odvijati i drugi događaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Gospodarske komore Srbije.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'