Kultura     | 11.10.2021. 08:55 |

Izložba 'Guarding Lions' austrijsko-francuske fotografkinje Elodie Grethen

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) - Austrijski kulturni forum Sarajevo najavio je za utorak, u Galeriji MAK u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu, izložbu 'Guarding Lions' austrijsko-francuske fotografkinje Elodie Grethen.

Izložba prati žene i muškarce iz različitih sredina, oslikavajući njihovu borbu za feminističku i queer ravnopravnost u Bosni i Hercegovini.

Grethen nudi savremeni prikaz aktivista/aktivistica, umjetnika/umjetnica i ljudi koji svojom seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom dovode u pitanje tradicionalne obrasce rodnih podjela u poslijeratnom društvu.

- Fokusirajući se na Sarajevo, ova serija stvara fantazijski portret glavnog grada Bosne i Hercegovine i polaže pravo na jednako i univerzalno pravo na grad (Henri Lefebvre). Fotografije nude siguran prostor - idealizirano i imaginarno utočište, koje još ne nalazi svoj prijevod u javnom prostoru i stvarnosti, gdje rodno izražene teritorije i dalje jačaju patrijarhalne obrasce – navodi se.

Elodie Grethen je francuska umjetnica i fotografkinja. Živi i radi između Austrije i Francuske. Studirala je fotografiju u Školi umjetničke fotografije Friedl Kubelka u Beču, gdje je diplomirala 2018. godine. Dobitnica je više nagrada i stipendija, a od 2015. aktivno izlaže u Austriji i u svijetu.

Grethen svoj rad shvata kao istraživanje društvenih struktura i subkultura s kojima se susreće. Umjetničkim pristupom propituje i istražuje odnos između prostora, tijela i društva. Fokusirajući se na pojam doma, intimnosti i pripadnosti, fotografija je za nju način dokumentiranja društva u kojem živi, kao i mogućnost preispitivanja svog identiteta dok istražuje druge kulture.

Kako je saopćeno iz Muzeja književnosti pozorišne umjetnosti BiH, izložbu je podržao i Sarajevski otvoreni centar, a organizirana je za Dan izlaska iz ormara (Coming Out Day), koji se svake godine obilježava 11. oktobra. 

- Otvorenje izložbe je 12. oktobra u 19.00 sati u Galeriji MAK u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Izložba će ostati otvorena za javnost do 22. oktobra - najavljeno je.

Dan izlaska iz ormara ili Coming Out Day međunarodni je dan osvješćivanja građanstva, koji se obilježava radi odavanja priznanja članovima LGBTQ+ zajednice.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo