Svijet     | 11.10.2021. 12:36 |

Japanski premijer brani pronuklearni stav u svom prvom izlaganju u parlamentu

FENA Internet

TOKIO, 11. oktobra (FENA) - Novi japanski premijer Fumio Kishida branio je u ponedjeljak svoju pronuklearnu energetsku politiku, rekavši da je ponovno pokretanje nuklearnih elektrana Fukushima koje su uništene 2011. godine ključno.

Energija je postala ključno pitanje tokom nedavne utrke za premijera vladajuće Liberalno-demokratske stranke (LDP), kada je Kishida pobijedio Tara Kona, bivšeg ministra za vakcinaciju koji se izjasnio protiv nuklearne energije, javlja Reuters.

- Od ključne je važnosti da ponovno pokrenemo nuklearne elektrane - rekao je Kishida suočavajući se s pitanjima opozicije u parlamentu prvi put otkako je prošle sedmice postao premijer.

Kishida je odgovarao na pitanja Yukia Edana, čelnika glavne opozicione Ustavno-demokratske stranke Japana (CDPJ), o vladinoj politici održive energije i hoće li nuklearna energija biti dio plana.

Nuklearna energija u Japanu je sporna, pogotovo otkad je zemljotres koji je izazvao tsunami 2011. godine pogodio nuklearnu elektranu u regiji Fukushima sjeverno od Tokija, izazvavši jednu od najvećih nuklearnih nesreća na svijetu.

Sve japanske nuklearne elektrane zatvorene su nakon te katastrofe, što je samo dodatno istaklo propuste u regulaciji i nadzoru. Dok su neki reaktori vraćeni u rad, većina je ostala zatvorena.

Kishida vodi LDP na općim izborima 31. oktobra kada će prioriteti za mnoge glasače vjerojatno biti okončanje pandemije koronavirusa i obnova ekonomije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasador Japana Kinefuchi prisustvovao Sarajevo European Judo Hopes kupu

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Kinefuchi - Bašić: Jačanje međunarodne saradnje i partnerstva u borbi protiv nelegalnih aktivnosti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta