Regija     | 11.10.2021. 11:03 |

Počeo summit kojim se obilježava 60 godina Pokreta nesvrstanih

FENA Agencije

BEOGRAD, 11. listopada (FENA) – Obraćanjima predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića počeo je dvodnevni summit kojim se obilježava šest desetljeća Pokreta nesvrstanih zemalja.

Summit zajednički organiziraju Azerbejdžan i Srbija, a brojni svjetski dužnosnici razgovaraju danas i sutra na Beogradskom sajmu, u gradu u kojem je Pokret održao prvu konferenciju 1. rujna 1961. godine.

Aliyev se sudionicima skupa obratio video linkom.

Prethodno su predsjednik Vučić, kao i ministri vanjskih poslova Srbije i Azerbejdžana Nikola Selaković i Džejhun Bajramov dočekali zvanice.

 Vučić je svoje obraćanje sudionicima započeo riječima "dobrodošli kući".

"Nadam da nećemo samo o prošlosti razgovarati, već o budućnosti koju želimo zajedno izgraditi. Svijet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan", poručio je srbijanski predsjednik.

"Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnova za razvoj suradnje bilo da je riječ o političkoj ili ekonomskoj", kazao je, između ostalog Vučić.

Također, kazao je kako Srbija ostaje posvećena pronalaženju kompromisnog rješenja koje bi garantiralo trajni mir u pokrajini, uvjerena da je to odraz snage, a ne slabosti.

"Dijalog nema alternativu, a podrška međunarodne zajednice je ključna za uspjeh", poručio je Vučić.

Među sudionicima skupa su predsjednik Gane Nana Akufo Addo, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara vanjskih poslova, brojni specijalni izaslanici zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu, prenosi Tanjug.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Bruxelles: Sastanak pregovarača Kosova i Srbije o rješavanju problema nakon ukidanja dinara

Brnabić: Hvala oporbi koja je došla na dijalog, usred smo oluje, vjetrovi udaraju u Srbiju

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu