FENA biznis     | 11.10.2021. 13:16 |

Zemlje zapadnog Balkana sve atraktivnija destinacija za digitalne nomade

FENA Saopćenje

MOSTAR, 11. listopada - Više od 160 pojedinaca okupilo se u Budvi od ponedjeljka, 4.10. do srijede, 6.10.2021. godine kako bi prisustvovalo Cross Border Coworking Conference na kojoj je 25 govornika iz 11 različitih zemalja svijeta spremno dijelilo svoja znanja i iskustva o iznimno aktualnim temama u regiji – digitalnim nomadima i coworking sceni.

Dinamičnoj i interaktivnoj konferenciji prisustvovali su coworking menadžeri i coworkeri iz regije, digitalni nomadi, freelanceri, poduzetnici, predstavnici organizacija koje pružaju podršku razvoju poslovnog okruženja te predstavnici javnih institucija i donositelji odluka s jednim zajedničkim ciljem – donijeti zaključke i preporuke potrebne za predstavljanje zemalja regije kao odredišta privlačnih digitalnim nomadima.

Na konferenciji je jasno istaknut potencijal prilagođavanja dosadašnjeg načina rada suvremenim trendovima s naglaskom na digitalni nomadizam kao stil života. Interaktivne panel diskusije iznjedrile su prednosti zemalja regije za digitalne nomade – prihvatljivost troškova života, sigurnost, klimatske uvjete, prirodu i toplinu ljudi. Istaknuto je da se zemlje regije ne trebaju fokusirati na privlačenje prosječnog digitalnog nomada nego na kreiranje mogućnosti za sve, ali da u ovom procesu jedni na druge ne trebaju gledati kao na konkurenciju, nego kao na suradnike i partnere.

Neosporavajući važnost reguliranja boravka digitalnih nomada u državi, dodatno se razgovaralo i o činjenici da digitalnim nomadima viza nije presudna prilikom izbora destinacije te da se i na druge načine može poželjeti dobrodošlica ovoj ciljnoj skupini.

Predstavljeni su i paketi usluga za digitalne nomade koje će uskoro ponuditi mreža Code Hub-ova, coworking prostora u Mostaru, Nikšiću, Tuzli i Zadru, a kroz primjer Dubrovnika istaknuta je važnost suradnje turističke zajednice, lokalne vlasti te pojedinaca i organizacija koji ovoj ciljnoj skupini mogu ponuditi kvalitetan sadržaj prilikom boravka na određenoj lokaciji.

O digitalnim nomadima i radu na daljinu razgovaralo se i iz perspektive digitalnih nomada koji su istaknuli prednosti ovog stila života, ali i pozitivne dojmove o zemljama regije. Rad na daljinu je definiran i kao alat za poboljšanje efikasnosti poduzeća, kvalitetniju organizaciju timova i zdraviji stil života. To su potvrdili i predstavnici regionalnih medija kada su govorili na koji su način svoj rad prilagodili na novunastalu situaciju koja je zahtjevala rad na daljinu.

Konferencija je bila prilika i za razgovor o coworking sceni u zemljama Zapadnog Balkana kroz predstavljanje rezultata istraživanja, razgovore s predstavnicima coworking prostora te osvrt na stanje prije i poslije globalne pandemije.

Kroz program konferencije i razgovore s govornicima provlačila se i važnost izgradnje zajednice te stvaranja uvjeta za suradnju i networking čemu je i ova konferencija neupitno dala značajan doprinos.

Cross Border Coworking Conference su organizirali Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i INTERA Tehnološki Park kroz projekt 2CODE sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Medijski pokrovitelji konferencije su Bljesak, Dnevne novine Dan, Dnevni avaz, Klix, My Guide Montenegro, Nezavisne novine, Večernji list i Vijesti.

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Mostar i ove godine domaćin konferencije Connecto

Poznati detalji programa trećeg izdanja Cross Border Coworking Conference

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo