Bosna i Hercegovina     | 11.10.2021. 13:53 |

Obilježena 29. godišnjica masakra u Tahtali sokaku na Bjelavama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) - Polaganjem cvijeća ispred spomen-ploče, učenjem Fatihe i minutom šutnje odana je danas počast žrtavama nevino stradalim tokom proteklog rata u ulici Tahtali sokak kod broja 10 u sarajevskom naselju Bjelave.

Na tom mjestu poginulo je 10. oktobra 1992. godine, od granate ispaljene sa agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva, šest sugrađana od kojih troje djece, a tri osobe su ranjene. Tog dana u igri su nastradali Belma Ahmetović (5), Anela Isanović (4) i Dževad Dautbašić (9) te troje odraslih članova jedne porodice Franjica Bartolec, njena kćerka Azra i zet Miroslav Vapetić.

U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., na mjestu pogibije okupili su se danas i članovi porodica nastradalih, prijatelji, komšije, učenici osnovnih škola 'Musa Ćazim Ćatić', 'Silvije Strahimir Kranjčević' i Srednje zubotehničke škole, kao i predstavnici Općine Centar i Mjesne zajednice 'Mejtaš-Bjelave'.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica kazao je da je to jedan od najtežih zločina počinjenih tokom protekle opsade ovog grada. Obilaskom mjesta pogibije nevino stradalih, njeguje se kultura sjećanja koja je, kako je naglasio, važna posebno za mlade ljude.

- Zahvaljujući hrabrosti i žrtvi pripadnika Armije RBiH, MUP-a RBiH i građana ovog grada dočekali smo slobodu, prisjećamo se naših nevino stradalih. Vi djeco, budućnost ste ovog grada i BiH. Najbolji način da cijenite slobodu jeste da imate dobro obrazovanje i znanje koje će vam pomoći da lakše prebrodite životna iskušenja – poručio je Grabovica.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Općine Centar, uime Općine Centar cvijeće je položila pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo