Bosna i Hercegovina     | 11.10.2021. 13:55 |

Vodostaji na području rijeke Save - Sutra stabilizacija vodostaja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) - Prognozirane padavine i očekivano povećanje vodostaja uslovile su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

"Agencija za vodno područje rijeke Save" Sarajevo redovno, nekoliko puta tokom dana, detaljno analizira podatke o trenutnima vodostajima na mreži automatskih vodomjernih stanica na vodnom području rijeke Save u FBiH koje su u vlasništvu Agencije.

Također Agencija analizira prognozu vremena za naredna četiri dana dostavljenu od Federalnog hidrometeorološkog zavoda, podatke o vodostaju na rijeci Savi uzvodno od granice sa BiH koji su dostupni na web stranici Hrvatskih voda, rezultate prognoze padavina i vodostaja prognoznog modela za Unu-Sanu, Vrbas, Bosnu, Drinu kao i platforme prognoznih modela za kompletan sliv rijeke Save, saopćeno je iz te agencije.

U Informaciji o stanju vodostaja od 6. oktobra prognozirano je povećanje vodostaja na gotovo svim vodotocima na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH (sliv Une i Sane, sliv Vrbasa, sliv Bosne, sliv Drine i neposredni sliv rijeke Save).

Intenzivne padavine u protekla 24 sata na području sliva rijeke Sane, tačnije na podslivu rijeke Sanice prouzrokovale su značajnije povećanje vodostaja na rijeci Sanici, što je izazvalo i lokalno izlijevanje vode iz korita.

Prema meteorološkim prognozama, prestanak padavina na podslivu rijeke Sanice očekuje se u narednih 12 sati, tako da se stabilizacija  vodostaja očekuje u toku sutrašnjeg dana.

Povećanja vodostaja na ostalim vodotocima na slivu rijeke Une i Sane ne bi trebala dovesti do većih problema, odnosno izlijevanja vodotoka iz korita.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološko-hidrauličkom stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava.

AVP Sava nastavlja s redovnim i pažljivim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH te sugerira nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a  stanovništvo koje živi uz vodotoke poziva na pojačan oprez.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Očekuje se porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save

Vanredno hidrološko stanje na području slivova Une i Sane

Vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana