Bosna i Hercegovina     | 11.10.2021. 16:09 |

Drino: Sistem ćemo napuniti u utorak navečer, a grijanje će početi 15. oktobra

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 11. oktobra (FENA) - Generalni direktor Javnog preduzeća "Grijanje" Zenica Vahdet Drino istakao je na današnjoj pres-konferenciji da će sezona grijanja u tom gradu početi 15. oktobra.

Napomenuo je kako su postrojenja kojima oni rukovode, a to su postrojenja u naselju Nemila, jutros „upalili“ grijanje, odnosno "prije vremena".

- Građani koji žive u Nemili, a tako i škola, policija...imat će grijanje danas, u toku dana. Ono gdje mi upravljamo izvorom energije, mi smo, znači, obezbjedili građanima grijanja. Sve ostalo ne zavisi od JP "Grijanje", nego zavisi isključivo od kompanije "ArcelorMittal" Zenica (AMZ) - istakao je Drino, koji je podsjetio kako su oni samo distributeri toplotne energije prema građanstvu i privrednim subjektima.

Podvukao je kako su s kompanijom AMZ, još od aprila ove godine, vršili korespodenciju u sklopu pripreme sezone grijanja. Obraćali su se, napominje, i kompaniji „Toplana“ d.o.o. Zenica od koje su 30. septembra, posredstvom gradonačelnika Fuada Kasumovića, dobili pismo „u kojem su nas izvijestili da „Toplana“ d.o.o. Zenica neće biti isporučilac toplinske energije „Grijanju“, nego da, isključivo, taj poslovni odnos zahtijevamo od AMZ-a“.

- Mi smo, također, AMZ-u, 23. septembra uputili dopis da počne s punjenjem sistema daljinskog grijanja. Isti smo dopis poslali i kompaniji „Toplana“ d.o.o. Zenica i AMZ, koje se nalaze u krugu jedne kompanije, jer je AMZ vlasnik 50 posto i kompanije „Toplana“ d.o.o. Zenica - podsjetio je Drino.

Sa strane te dvije kompanije, ističe Drino, nisu imali saradnju pa su 28. septembra ponovo uputili dopis AMZ-u te ih upoznali da je JP „Grijanje“ Zenica spremno za prijem toplinske energije, ali nisu „dobili nikakav input od kompanije AMZ“.

Na zamolbu gradonačelnika Kasumovića, koji je 6. oktobra kontaktirao AMZ, kako je istakao Drino, dobili su pismenu obavijest da „punjenje sistema kreće 7. oktobra“.

- Što se tiče samog tehničkog dijela, treba da napunimo 12.000 kubnih metara hemijski pripremljene vode i tu vodu jedino ima AMZ, u svom tehnološkom proscesu. Trenutno, mislim da smo napunili oko 85 posto sistema daljinskog grijanja.

Za punjenje sistema neophodno je, otprilike, nekih 8,5 dana. U međuvremenu, mi smo, kao kompanija, uštedili 1,5 do dva dana, jer smo, na trošak kompanije, punili pitku vodu u sistem daljinskog grijanja. To nam je tri puta skuplje u odnosu na hemijski pripremljenu vodu, ali ništa nismo prepuštali slučaju - istakao je Drino.

Prema nekim tehničkim parametrima, koje mu je, napominje Drino, dao tehnički direktor, otprilike bi u utorak mogli imati napunjen sistem hemijski pripremljenom vodom.

- „Tople probe“- znači regulisanje pritisaka, uključivanje podstanica u stambenim objektima... mogli bismo početi raditi, najkasnije, u utorak navečer, odnosno u srijedu. Ukoliko bi sve išlo normalno, nekim svojim tokom. Nakon što se pokrenu pumpne stanice, treba otprilike 24 sata da bi u radijatorima, znači u stanovima, imali ljudi toplu vodu, odnosno da bi mogao početi funkcionisati sistem daljinskog grijanja. A to bi bilo, otprilike, u četvrtak navečer na petak - najavio je Drino.

Ako ne bude problema te AMZ nastavi dosadašnjim tempom puniti sistem sa 60 metara kubnih vode na sat, „Grijanje“ će to, ističe, uspjeti uraditi do početka sezone, odnosno do 15. oktobra.

Drino je dodao kako sezona grijanja nije mogla početi 1. oktobra, uprkos usvojenom zaključku na sjednici Gradskog vijeća od 27. jula ove godine, jer, da bi se primjenio zaključak, napominje Drino, prvo treba izmijeniti Odluku o grijanju u Gradu Zenica. A tu odluku, ponovo, mora usvojiti Gradsko vijeće.

Drino je dodao kako je upoznat s najavom gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da će grijanje početi 1. oktobra, ali da to nije bilo moguće upravo zbog razloga koje je naveo. Drino je pozvao Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i Osnovnu školu „Ćamil Sijarić“ u Nemili da već od sutra mogu organizirati nastavu s trajanjem školskog časa od 45 minuta.

Ministarstvo je, naime, donijelo odluku da od danas pa sve do uspostave daljinskog grijanja u Zenici, osnovnim i srednjim školama u tom gradu nastavni čas traje 30, umjesto 45 minuta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta